Секретар Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки пояснив, чому світ не може швидко наростити виробництво боєприпасів

Українські артилерійські боєприпаси калібру 122 мм, вироблені спільно з країною НАТО на закордонних потужностях

Секретар Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко в інтерв'ю Radio NV пояснив, чому не можна швидко наростити виробництво боєприпасів у світі.

«Будь-який боєприпас худо-бідно можна зробити, але для того, щоби він полетів, звичайно, потрібні порохи. Порох застосовується практично всюди. І потрібні різні, є різні типи порохів, для танкових, артилерійських снарядів, для стрілецької зброї», — зазначив Костенко в ефірі Radio NV.

За словами нардепа, заводи, які виготовляють боєприпаси у Болгарії та інших країнах Європи, повністю залежать від поставок порохів з Китаю чи інших країн, а в Україні за 30 років незалежності підприємства, які виробляли порох, «були загублені».

Він також сказав, що до повномасштабного вторгнення Росії в Україну підприємства, які виробляли гексоген або тротил не були достатньо прибутковими.

«Гексоген коштував 10 доларів, його багато не замовляли, тому що він був потрібен для виготовлення снарядів, а снарядів, як правило, було багато вироблено після Другої світової війни, якийсь період. На полігонах вистріляли 10 тисяч за рік або 15, от їх виготовили і приблизно такі запаси постійно накопичували. Зараз, я скажу, що проблема набагато глибша, потреби набагато більші, снарядів багато використовується. І ціни, ринкова економіка, зросли зараз, я не знаю, гексоген до сотні доларів доходить. І вже неможливо ні придбати виробництво, нічого, всі кажуть, беріть у нас, купуйте», — розповів Костенко.

За словами нардепа, зараз, щоб запустити виробництво порохів, вибухівки та снарядів потрібно до року часу та ресурси.

Зеленський разом з дружиною відвідав Охматдит. Медзаклад продовжує рятувати дітей

субота, 27 липень 2024, 19:30

Президент Володимир Зеленський разом із першою леді Оленою Зеленською в День медичного працівника відвідали лікарню Охматдит у Києві, яка зазнала російської атаки 8 липня. Про це глава держави повідомив у Telegram в суботу, 27 липня, передають Патріоти...

Посол України розповіла, коли американські F-16 передаватимуть ЗСУ

субота, 27 липень 2024, 18:45

Українські військові мають можливість використовувати винищувачі F-16 на полі бою вже до кінця 2024 року. Про це повідомила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі телемарафону, передають Патріоти України. «2024 рік – це рік, в якому ця спроможніс...