Шольца "притиснули до стінки" питанням про допомогу Україні - він заговорив про загрозу війни між РФ і НАТО

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що його країна є одним із найбільших союзників України в боротьбі з агресією РФ, проте так і не відповів, чи надасть вона Києву бойові танки Leopard 2. Він лиш повторив, що треба уникнути втягування НАТО і його членів у пряму війну з Росією, передають Патріоти України.

Про це політик говорив, виступаючи на Давоському економічному форумі. Канал "Прямий" опублікував відео його промови, під час якої він уникнув прямої відповіді про такі необхідні ЗСУ німецькі танки.

"Росія уже програла, повністю, у досягненні своїх імперіалістичних цілей", – висловився Шольц.Він підкреслив, що Україна захищається з великою мужністю та успіхом, зокрема з допомогою широкої коаліції партнерів.

Глава німецького уряду нагадав, що лише ФРН торік надала Україні всебічну підтримку на понад €12 млрд "і підтримуватиме її, скільки це буде потрібно". Для задоволення потреб у постачанні зброї, пообіцяв він, буде збільшено виробництво.

Шольц нагадав, що Німеччина належить до трійки найбільших постачальників військової допомоги, більше роблять лише США, але німці "інвестують у військову сферу більше, ніж усі європейські союзники". Він пообіцяв, що ФРН продовжить надавати необхідну зброю і звернув увагу на те, що країна передає ЗСУ саме ефективні та сучасні системи. Зокрема, зазначив політик, Німеччина є однією з трьох держав (поряд зі США і Британєю), які передають Україні РСЗВ, вона також "дає системи ППО Iris-T, ефективність яких у збиванні російських ракет наближається до 100%".

Однак на конкретне запитання журналіста про те, чи готова Німеччина приєднатися до тих країн, які мають намір поставити Україні бойові танки, Шольц говорив понад чотири хвилини, але так і не відповів прямо.

"Російська агресія повинна зазнати поразки. Тому ми постачаємо зброю", – заявив канцлер. Він запевнив, мовляв, його країна робить усе винятково в тісній координації з союзниками, насамперед США. Також вкотре повторив, що треба "уникнути втягування НАТО і його членів у пряму війну з РФ".

Окремо Шольц зупинився на повоєнній відбудові України, згадавши конференцію в Берліні наприкінці жовтня 2022 року. Тоді було обговорено "план Маршалла" для довгострокової відбудови, створено платформу донорів, які координуватимуть процес і слідкуватимуть за виконанням. Водночас капітали приватного сектору відіграватимуть ключову роль. За словами Шольца, багато компаній добре усвідомлюють можливості, які може їм надати "українське економічне диво", особливо з просуванням країни до ЄС після завершення війни. Але для цього російська агресія має зазнати поразки, підкреслив він.

Зауважимо, що останнім часом на канцлера Німеччини зростає тиск від зовнішніх партнерів та всередині його уряду щодо необхідності надання Україні бойових танків на цьому етапі війни.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...