Швеція передасть Україні танки Leopard 2, самохідні артилерійські установки Archer і не тільки

Україна отримає від Швеції вісім САУ Archer. Фото: Försvarsmakten.Уряд Швеції готовий передати Україні вісім самохідних артилерійських установок Archer і 10 танків Leopard 2, передають Патріоти України.

Як пише Dagens Industri, про це йдеться в поправках до бюджету, які шведський уряд представив сьогодні парламенту країни. "САУ Archer дадуть українцям можливість знищити російські артилерійські системи", - каже міністр оборони Пол Йонсон.

Разом вісім САУ і 10 танків оцінюють у трохи більше шести мільярдів крон. Це гроші, які Збройні сили мають отримати протягом 2024-2026 років, щоб замінити цю техніку.

Archer - самохідна артилерійська установка з восьмиметровими гарматними стволами, встановлена на вантажівках. Вона здатна швидко пересуватися, швидко стріляти, і він має велику точність.

За дальністю стрільби Archer не може конкурувати з американською реактивною артилерійською системою Himars. Але, за словами міністра оборони Йонсона, Archer є хорошим доповненням до Himars і використовуватиметься в першу чергу для знищення ворожої артилерії.

"Можна сказати, що система Archer - це снайперська гвинтівка, а не дробовик. Унікальністю Archer є саме здатність завдавати надзвичайно глибоких ударів по артилерії противника", - каже він.

Однак пройде кілька місяців, перш ніж Україна зможе почати використовувати Archer у польових умовах. Будуть встановлені комп'ютери керування вогнем, проводитимуться навчаня українських військових і буде створено "логістичний хаб" поблизу України для обслуговування та ремонту.

Оцінюється, що Україна зможе використовувати на полі бою шість із восьми одиниць одночасно, оскільки дві потрібно тримати в резерві, щоб мати можливість, наприклад, підібрати запчастини.

У додаткових поправках до бюджету уряд також просить дозволити продати Великій Британії 14 одиниць Archer. Ця угода, за словами Йонсона, дала британцям можливість відправити в Україну власну артилерійську систему AS-90.

Archer має замінити віддані AS-90, поки Британія не розробить нову артилерійську систему на майбутнє.

Зараз Швеція та Велика Британія націлені на співпрацю щодо "логістичного хабу" для системи Archer, який буде створено поблизу України.

Швеція має 48 одиниць Archer, із яких 24 використовуються збройними силами країни. Інші 24 знаходяться на зберіганні.

Окрім 8 Archer і 10 танків Leopard 2, Швеція вирішила підтримати Україну 50 бойовими броньованими машинами, системами ППО та протитанковою зброєю.

"Якщо росіяни візьмуть Часів Яр, оборона ускладниться": Названо ключовий фактор для успішного відбиття нового наступу РФ

субота, 20 квітень 2024, 6:30

Якщо вчасно будуть збудовані необхідні фортифікації, війська Росії "рошибуть лоба" і зазнають величезних втрат, намагаючись захопити Часів Яр. Якщо ворогу все ж вдасться "взяти" місто, це ускладнить оборону для України, оскільки воно розташоване на під...

"Одна з останніх подій, яку ми маємо припинити": Росія та Іран перетворюють Ізраїль та Україну на "військові лабораторії", - The Hill

субота, 20 квітень 2024, 6:22

Росія та Іран використовують Україну та Ізраїль як "лабораторії на полі бою" для вивчення вразливостей західних військових сил, пише The Hill із посиланням на заяви експертів у підкомітеті із закордонних справ Палати представників США, передають Патрі...