"Слуги" сподіваються продатись "дорого"? Експерти застерегли Київ від зближення з Пекіном та перерахували усі небезпечні моменти

"Китай проникнет в самую ДНК украинской инфраструктуры", - эксперты предостерегли Киев от сближения с Пекином6 липня стало відомо, що міністр інфраструктури Олександр Кубрак і міністр комерції Китаю Ван Веньтао підписали угоду про реалізацію спільних проектів в сфері будівництва інфраструктури. Зокрема, Україна отримає від КНР кошти на пільгових умовах (під 2% на 15 років), інформують Патріоти України.

Пріоритетом у співпраці стане залізничний транспорт, аеропорти, порти, комунікації та муніципальне інженерне будівництво. Аналітик Інституту досліджень зовнішньої політики Стівен Бланк впевнений, що зближення Києва з Пекіном є контрпродуктивним і демонструє непослідовність зовнішньої політики України. У підсумку ця політика може привести до невдоволення у Вашингтоні.

"По-перше, Китай відомий тим, що багато обіцяє, але мало виконує, - говорить Стівен Бланк. - По-друге, це вже викликало негативну реакцію в певних колах в США. Україна залежить від Вашингтона набагато більше, ніж від Пекіна, а Пекін не буде особливо намагатися допомогти Києву".

Екс-посол США в Україні Джон Гербст зазначив, що Україна розуміє цінність відносин зі США, хоча і може розвивати співпрацю з КНР у не чутливих для Білого дому сферах. Хоча з угодами типу продажу "Мотор Січі" українська влада ризикувати не стане.

На думку інших експертів, своїм поворотом на Схід Україна намагається натякнути західним партнерам, що хотіла б отримати більш сильну підтримку в важливих для неї питаннях, наприклад, із "Північним потоком - 2" або членством в НАТО. Експерт фонду Heritage Дін Ченг уточнив, що підтримка Китаю завжди має свою ціну. Запропоновані в Китаї інвестиції не будуть безкоштовними. "Китай проникне в саму ДНК української інфраструктури, і це істотно обмежить опції України в майбутньому. Я можу зрозуміти, чому Україна хоче використовувати це, як важіль впливу, але довготривалий ефект є невизначеним і дуже небезпечним", - говорить експерт.

За його словами, Китай розраховує розширити свій геополітичний вплив. Разом з діловими контрактами Пекін закріпить свої позиції на українському ринку і в майбутньому стане не таким ввічливим і делікатним. Експерти припускають, що під час візиту президента Володимира Зеленського в Вашингтон, тема співпраці з КНР буде порушена на переговорах в Білому домі.

"Намагаємося робити те, що треба": Комбриг назвав цілі росіян на Бахмутському напрямку

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:30

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр", полковник ЗСУ Павло Паліса розповів в інтерв'ю "Суспільному", що на околицях Бахмута противник намагається наростити зусилля в смузі оборони бригади й також по сусідах - з метою прорвати оборон...

"Влаштували бавовну": ГУР знищило у Москві гелікоптер Ка-32, який належав Міноборони Росії

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:17

Воїни ГУР знищили російський вертоліт Ка-32 на аеродромі "Остаф'єво" в Москві. Окупанти використовували його для забезпечення логістичних потреб та евакуаційних операцій своєї армії. Про це повідомили джерела OBOZ.UA. Відомо, що багатоцільовий гвинтокр...