Служив в Іраку та Афганістані: Тренувальну місію ЄС для ЗСУ очолить польський генерал Петро Тритек

Місію Європейського Союзу з навчання українських військ очолить польський генерал-майор Петр Трітек. Нинішній командувач 11-ї бронекавалерійської дивізії координуватиме міжнародну підготовку українських солдатів, передають Патріоти України.

Рішення про кандидатуру було ухвалено 28 жовтня Комітетом з політики та безпеки, повідомило видання RMF FM. Наголошується, що Трітек, який має досвід служби в Іраку та Афганістані, очолить оперативне командування.

Йдеться про підготовку особового складу, навчання організації логістики, медичних установ, а також підготовку української армії на випадок застосування біологічної, хімічної чи ядерної зброї.

Видання зазначило, що оперативне командування базуватиметься у Новій Дембі у Підкарпатському воєводстві. Другий оперативний штаб перебуватиме у Німеччині, але лише для місій у цій країні. У Брюсселі також буде командування – швидше адміністративного характеру.

На першому етапі планується підготувати близько 15 тисяч українських солдатів. Ідея полягає в тому, щоб розпочати навчальну місію вже у листопаді. Її бюджет встановлено у розмірі 106 млн євро на два роки. Більшість навчань проходитиме на території Польщі.

Призначення Тритека прокоментував міністр оборони Польщі Маріуш Блащак, який назвав це "величезною відповідальністю та визнанням позиції Польщі на міжнародній арені".

"Вітання" з Великоднем від "високодуховних": Російські загарбники вдарили по кафедральному собору УПЦ в Нікополі

понеділок, 6 травень 2024, 2:35

У Нікополі Дніпропетровської області внаслідок російського обстрілу зазнав пошкоджень Преображенський кафедральний собор УПЦ. . У повідомленні інформресурсів УПЦ зазначається, що Преображенський кафедральний собор міста Нікополя зазнав пошкоджень внас...

Помічник держсекретаря США розповів, як Росія втягує Грузію у війну в Україні

неділя, 5 травень 2024, 23:52

Помічник держсекретаря США, координатор із санкційної політики Джим О'Брайєн заявив, що РФ втягує Грузію у війну проти України, маючи намір збудувати в окупованій Абхазії базу ВМФ. Про це пише "Ехо Кавказу", передають Патріоти України. "Саме Росія втяг...