Сьомий рік війни: У Міноборони провалили план закупівлі зимової форми для військових

Якщо харчується українська армія все ж безперебійно, то проблема з військовою формою набирає обертів.

Тилові щури "з'їли" зимову форму? Ілюстрація: соцмережі.

Половина українських військових частин до сих пір отримує продукти за «старими» меню. А взимку армійці взагалі ризикують залишитися голими і босими - через корупційні схеми і лобіювання певних постачальників. Про це йдеться в розслідуванні «СтопКора», повідомляють Патріоти України.

«Я абсолютно впевнена і знаю, що до 2014 року кожен аутсорсер мав "свою" людину в Міноборони, якій вони заносили конверти. І підозрюю, що така ж ситуація відбувається прямо зараз», - зазначає екс-керівник реформи харчування ЗСУ Діана Петреня.
Але якщо харчується українська армія все ж безперебійно, то проблема з військовою формою набирає обертів. «СтопКор» відправив інформаційний запит, щоб дізнатися, як Міністерство оборони виконує план закупівель на рік: «Відповідь вражає. Станом на кінець липня договори на поставку матеріальних ресурсів укладені лише на 48%, тоді як в минулому році на цей же період їх було 88%. Це означає, що одягати армію, очевидно, не збираються. Адже зимову форму одягу військові зазвичай отримують у вересні-жовтні. А її виготовлення і постачання на склади займає багато часу - приблизно два місяці. За словами представника швейної компанії, договори на верхній одяг все ще відсутні».
Потреби повинен забезпечувати Департамент державних закупівель та поставок матеріальних ресурсів МОУ. У березні цього року його директора Володимира Гулевича звільнили, проте офіційно на його місце так нікого і не призначили. «Департаментом вже півроку фактично керують Ігор Горбенко і голова Тендерного комітету міністерства Ярослав Федорчук. Саме через їх діяльність відбулося невиконання плану закупівель», - пише «СтопКор».
Як стало відомо «СтопКору», в кінці кожного року, згідно із законодавством, договори на поставку тилового забезпечення пролонгують на перший квартал наступного року. Додаткові угоди зазвичай підписувалися до 15 січня.
«У цьому році все штучно затягнули до 18 лютого - швидше за все, для отримання певної вигоди. 18-го числа в терміновому порядку все було підписано, щоб встигнути в терміни, але раніше такої ситуації не було», - зазначив в коментарі «СтопКору» представник швейної компанії.

Теракт у "Крокус Сіті Холі" демонструє слабкість Путіна: У The Times описали три сценарії, які чекають на РФ

п’ятниця, 29 березень 2024, 6:27

Нещодавній теракт у торговому центрі "Крокус Сіті Хол" продемонстрував хиткість позиції російського диктатора Володимира Путіна, а також неготовність апарату безпеки Росії до відповідних викликів, передають Патріоти України з посиланням на The Times. ...

Вчасно повернувся з України щоб сходити на концерт: Внаслідок важкого поранення у Крокус Сіті Холі віддав кінці "велика шишка" ГРУ

п’ятниця, 29 березень 2024, 5:00

Полковник спецназу ГРУ Тимур Мясников, який нещодавно повернувся з війни Росії проти України, помер від поранень, отриманих внаслідок стрілянини у підмосковному концертному залі Крокус Сіті Хол, повідомляє видання Медиазона. Про смерть полковника йдеть...