"Сотні трупів валяються в посадках і полях": Що відбувається в районі Авдіївки і які сили РФ кинула на штурм міста

Командування військами РФ продовжує спрямовувати піхоту на штурм Авдіївки в Донецькій області – від початку місяця та змогла просунутися вглиб фронту на півтора кілометра. Захисники України щодня відбивають численні атаки окупантів, не даючи їм змоги взяти панівні висоти, та випалюючи разом із технікою біля підніжжя авдіївського терикону, передають Патріоти України

Аби полегшити собі становище, ворог намагається створити перевагу в силах південніше міста, але й там ЗСУ тримають оборону та вибивають ударне угруповання росіян, розповів редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов. На своїй сторінці у Facebook він описав події, які відбуваються довкола цієї ділянки передової станом на 22 жовтня.

За його словами, після розгрому Силами оборони масованих російських атак колонами бронетехніки 10-14 та 19 жовтня агресор продовжує штурмові дії силами піхоти. Так, минулої неділі вона здійснила п’ять атак північніше Авдіївки – усі їх наші воїни відбили.

Бутусов каже, що наразі максимальне просування ЗС РФ на Авдіївському напрямку – до 1,5 км вглиб та до 1 км в ширину. Ворог дістався на вузькій ділянці лінії фронту до залізної дороги і підніжжя авдіївського терикону. Проте зайняти його окупанти не можуть – він став сірою зоною, яка проглядається та прострілюється воїнами ЗСУ. Хоча російські штурмові групи кілька разів піднімалися наверх, більшість найманців знищуються, і закріпитися на териконі загарбники не можуть, тож залишаються сидіти біля підніжжя.

"Тактична обстановка залишається сприятливою для українських військ. 110-та окрема механізована бригада (імені генерал-хорунжого Марка Безручка. – Ред.) та придані їй частини втримали фланги та панівні висоти. Російські війська влізли у вузький мішок у низині, яка контролюється вогнем. І тепер їм доводиться здійснювати ротацію, маневр із великими втратами. Вони не зможуть втримати позиції в низинах, якщо будуть перебувати під таким постійним вогневим впливом", – зазначив журналіст.

Він нагадав, що наступ північніше Авдіївки на села Степове й Бердичі, щоб перерізати ЗСУ магістралі сполучення з містом, російська 114-та мотострілецька бригада розпочала ще 1 жовтня. У межах 10-14 жовтня ЗС РФ кинули в атаку додаткові сили: дві "свіжі" мотострілецькі бригади – 15-ту та 21-шу. А 19 числа на прорив пішла четверта – 30-та мотострілецька бригада.

Протягом 20-22 жовтня окупанти припинили масовані атаки бронетехнікою внаслідок великих втрат. Але щоб продовжувати штурмові дії Росія формує збірні загони зі складу чотирьох бригад й інших підрозділів першого армійського корпусу, зокрема з бригади спецназу "Пятнашка".

Окрім цього, каже військовий журналіст, ворог підтягує додаткові резерви зі складу 106-ї повітряно-десантної дивізії та окремі танкові батальйони.

"Тільки у полосі 110-ї бригади та приданих сил знищено й уражено понад 200 одиниць російської бронетехніки. Феноменальні цифри. Сотні трупів валяються по посадках та полях, підрахунок продовжується, але лише вбитими окупанти втратили щонайменше 800. Взято в полон 30 російських штурмовиків – вони виглядають добре вмотивованими та підготовленими, але підняли руки, тому що зробили розумний вибір, і будуть жити. Українські воїни виявилися сильнішими", – розповів Бутусов.

Він підкресли, що утриманням Авдіївки Україна завдячує особовому складу 110-ї ОМБр та приданих сил, зокрема 2-го батальйону Президентської бригади, який прийняв на себе головний удар, окремим батальйонам зі складу 116-ї, 129-ї бригад тероборони, 1-ї танкової, 31-ї механізованої бригад, 52-го окремого стрілецького батальйону, 105-го прикордонного загону Держприкордонслужби.

"Немає ніяких слів, щоб описати героїзм воїнів 110-ї бригади. Вона обороняє Авдіївку без будь-яких ротацій взагалі півтора року! Значна кількість підрозділів постійно живе на своїх позиціях – без виходів із Авдіївки, яка прострілюється усіма видами зброї. Не так навіть – живуть та безперервно воюють на позиціях. Це важко уявити. Починаючи з 30 вересня 110-та бригада й придані частини ведуть безперервний бій. Ці сталеві люди воюють в умовах, які не витримає жодна армія світу, росіяни ж в таких просто тікають", – описав журналіст.

Він додав, що наші воїни втомлені тривалими боями. Сьогодні на це й сподіваються росіяни – вважають, що українці втомляться їх вбивати. Тому захисники Авдіївки потребують поповнення й посилення, щоб мати можливість поступово давати відпочинок бійцям за 23 доби безперервного бою.

Також Бутусов підкреслив, що командування 110-ї ОМБр користується довірою з боку усіх підрозділів, які захищають місто, а в критичній обстановці це має ключове значення для збереження керованості військ.

За його словами, нині ворог намагається для полегшення свого становища створити перевагу в силах південніше Авдіївки. Там атакують 9-та, 110-та й 55-та мотострілецькі бригади ЗС РФ. Окупанти пробують прорвати оборону 53-ї ОМБр ЗСУ в районі Водяне – Опитне. І хоч ворог має там просування, фланги українські війська надійно утримують та завдають росіянам значних втрат. Воїни 59-ї окремої механізованої бригади імені князя Володимира Мономаха надійно утримують усі позиції та відбивають усі атаки армії РФ у напрямку на Первомайське зі значними втратами для росіян.

Південніше Авдіївки, каже журналіст, українські війська також мають усі можливості для успішної оборони й розгрому ударного угруповання окупантів. Але все залежить від "своєчасного та продуманого застосування резервів і бойової техніки".

"Загалом криза в районі Авдіївки не закінчилася. Утримання фронту та потужні удари по окупантах даються українським воїнам дорогою ціною. Українське командування отримало достатньо часу для реагування і, звичайно, підтягує резерви. Усі російські атаки відбито. Просування росіян небезпечне, але основна лінія оборони встояла, і втримати те, що росіяни захопили, їм буде набагато важче, ніж продовжувати атакувати далі", – висловив переконання Бутусов.

Можна рятувати сотні, якщо не тисячі життів на місяць: Україна запустила в серійне виробництво робота Ratel Н для евакуації поранених з поля бою

субота, 27 липень 2024, 15:00

Робот Ratel Н розробки Brave1 може транспортувати одразу двох поранених, він уже пройшов польові випробування та запущений у серійне виробництво. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передають Патріоти України. "Ratel Н розро...

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...