Ставку роблять на іранські ракети? Росія адаптує тактику авіаударів по енергосистемі України, зима може стати переламною, - Politico

Зима, що наближається, може стати переломним моментом для України в енергетичній війні, під прицілом Росії ключові підстанції, що забезпечують українські АЕС. Про це пише американське видання Politico, аналізуючи ситуацію навколо українських атомних електростанцій, які зазнають дедалі більшого ризику, передають Патріоти України.

Як зазначає автор публікації Джеймі Деттмер, ризик поразки України у війні цієї зими змусив Вашингтон і Лондон переглянути те, як Київ використовує ракети великої дальності, які Захід постачає, проте США, як і раніше, побоюються ескалації.

Зі свого боку в українському енергетичному секторі хвилюються, що цієї зими може статися переломний момент для України в енергетичній війні.

«І це багато в чому через те, що російські командири адаптують свою тактику авіаударів, роблячи висновки зі своєї попередньої невдалої кампанії бомбардувань з метою обрушити енергетичну систему країни — і нещодавнє постачання іранських балістичних ракет ближнього радіусу дії Fath-360 до Росії допоможуть їм у цьому», — застерігають у Politico.

Українські офіційні особи очікують, що Росія використовуватиме ці ракети, дальність дії яких становить 120 кілометрів, на додачу до своїх плануючих бомб для ураження логістичних і комунікаційних вузлів і складів боєприпасів ЗСУ в тилу.

«Це, своєю чергою, звільнить Росію для концентрації своїх власних ракет більшої дальності на цивільній інфраструктурі — зокрема, на енергетичній системі, у спробі її зруйнувати», — зазначає автор статті.

Під прицілом окупантів ключові підстанції, що забезпечують українські АЕС і, якщо вивести їх із ладу, реактори доведеться швидко зупинити.

Паралізувавши роботу трьох атомних електростанцій, Росія доб'ється того, що «для України гра в енергетичній війні буде закінчена». Боєздатність країни знизиться, економіка завалиться, а позиція для мирних переговорів, якщо вони колись почнуться, ослабне.

Видання стверджує, що, за словами офіційних осіб у Києві, страх перед таким розвитком подій став одним із тих чинників, що спонукав адміністрацію президента США Джо Байдена переглянути обмеження, зокрема щодо американських ATACMS і британських Storm Shadows.

І українські урядовці сподіваються, що перспектива краху енергосистеми переважить страхи Вашингтона з приводу ескалації.

Ставку роблять на іранські ракети? Росія адаптує тактику авіаударів по енергосистемі України, зима може стати переламною, - Politico

середа, 18 вересень 2024, 12:29

Зима, що наближається, може стати переломним моментом для України в енергетичній війні, під прицілом Росії ключові підстанції, що забезпечують українські АЕС. Про це пише американське видання Politico, аналізуючи ситуацію навколо українських атомних ел...

Оце рвонуло так рвонуло: У Тверській області РФ внаслідок детонації складу боєприпасів зафіксували 18 землетрусів

середа, 18 вересень 2024, 12:15

У Тверській області Росії після того, як безпілотник влучив у склад боєприпасів, зафіксували 18 землетрусів. По це повідомляє VolcanoDiscovery в середу, 18 вересня, передають Патріоти України. Серія землетрусів розпочалася вже о близько 4-й годині за м...