Судді ополчилися на Саакашвілі за програму реформ, той відповів

На їхню думку, суть судової реформи має полягати у максимальному поєднанні Справедливості і Законності. Саакашвілі ж, крім реформ, хоче "звернути увагу" на те, як живуть самі судді, звідки у них вілли і яхти.

Рада суддів висловила обурення заявами голови виконкому Нацради реформ Міхеіла Саакашвілі щодо радикальності судової реформи, яку готуватимуть. Про це стало відомо із заяви Ради суддів, інформують Патріоти України.

"Заява пана Саакашвілі, що "це буде фундаментальний переділ всього, що відбувається у нас у судовій системі" насторожує своєю радикальністю та безапеляційністю. Роблячи такі заяви, пан Саакашвілі мав би знати, що зараз у судовій системі, саме через подібні заяви та неврегульовані процедури щодо призначення суддів, утворився катастрофічний кадровий голод.

Більше того, в ефірі одного із телеканалів голова Виконавчого комітету реформ визначив судову гілку влади як головного винуватця відсутності інвестицій в Україну, заявивши, що судова гілка влади "глибоко хвора".

…Сподіваємось, що відповідні голослівні заяви не є проявом нерозуміння нагальних проблем судової гілки влади і не є проявом некомпетентності", - йдеться у заяві.

Судді окреслюють, що погоджуються з президентом України: у суспільстві існує запит на справедливість, хоча справедливість це не завжди законність. Водночас на їхню думку, суть судової реформи має полягати у максимальному поєднанні Справедливості і Законності.

Також в раді суддів наголошують, що до повноважень голови виконавчого комітету реформ "не належить вчинення дій, спрямованих на підрив конституційних засад поділу влади на законодавчу, виконавчу та судову, нехтування принципами незалежності судів та суддів".

Що передувало: 30 червня голова виконкому Нацради реформ Міхеіл Саакашвілі повідомив, що президент Володимир Зеленський доручив у липні обговорити на засіданні ради фундаментальну концепцію революційної судової реформи.

Голова виконкому Нацради реформ Міхеіл Саакашвілі також відповів на заяву ради суддів щодо його висловлювань про судову реформу, яку готуватимуть в майбутньому. "Свого часу, в кінці 90-их років, ще бувши членом Ради правосуддя і головою юридичного комітету парламенту, я домігся звільнення 90% всіх суддів, і про це анітрохи не шкодую, бо в результаті цього грузинські суди очистилися від корупції.

До України я вважав, що наша судова реформа в Грузії не була доведена до кінця, хоча до судів в Грузії була втричі вища довіра, ніж в Україні. Звісно, грузинські суди не були найвищого європейського стандарту, але там не було корупції, і корупція в судах не була глобальною проблемою для громадян країни.

При всьому розумінні та повазі до державних інституцій, судова влада України давно відірвалася від реального життя, економіки, безпеки та добробуту звичайних українців. Судова влада перетворилася в елітну службу, яка обслуговує грошові потоки різних фінансових кланів. Вона вже дуже далека від проблем простих українців і громадських інтересів", - написав політик на своїй сторінці у соцмережі.

Саакашвілі каже, що мета реформи – максимально спростити систему, "викорінити звідти корупцію або хоча б створити інструменти для контролю корупції в судах для того, щоб це не турбувало простих українців". Також він хоче "звернути увагу" на те, як живуть самі судді, звідки у них вілли і яхти.

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...