Суперечки між дипломатами тривали до останнього моменту: Євросоюз погодився оновити Угоду про асоціацію з Україною. Ще допомога на 400 млн євро та "відсутність загроз для безвізу"

22-й саміт Україна-ЄС у Брюсселі завершився підписанням шести спільних угод та запевненням з боку європейських лідерів, що ЄС підтримує прагнення України щодо угоди про асоціацію та проведення реформ на шляху до неї. За підсумками Україна та Європейський Союз досягли домовленості про оновлення Угоди про асоціацію. Про це йдеться у заяві за підсумками саміту, зазначають Патріоти України.

Згідно з текстом документа, сторони очікують "подальшого зміцнення економічної інтеграції та регуляторного зближення в рамках Угоди про асоціацію".

Саміт визначив напрямки оновлення угоди: цифровий ринок, захист довкілля, боротьба зі змінами клімату (включаючи роль України у політиці Green Deal), фінансова співпраця.

Попередня робота на цих напрямках вже почалася.

Зауважимо, навколо формулювань пункту про оновлення угоди суперечки між українськими та європейськими дипломатами тривали до останнього моменту. Зрештою, до підсумкової заяви увійшли слова про глибшу економічну інтеграцію, як і наполягала Україна.

В деталях розбиралось "Громадське". Наводимо експрес-аналіз видання.

«Безвізовому режиму нічого не загрожує», — заявив за підсумками зустрічі президент України Володимир Зеленський.

А президент Європейської ради Шарль Мішель зазначив: «Ми готові надати умови, щоби Україна поступово інтегрувалась у внутрішній ринок Європи».

І додав: Євросоюз сподівається, що «Україна продовжуватиме виконувати свої зобов’язання [для досягнення угоди про асоціацію] до кінця».

Так, а що підписали?

Шість документів про двосторонню співпрацю Україна-ЄС на загальну суму майже 400 млн євро. Три з них між урядом України та ЄС:

  • «Програма ЄС «Міцні регіони», відповідно до якої ЄС надасть Україні 30 млн євро. Цей документ має сприяти залученню допомоги ЄС для підвищення стійкості України, зокрема до гібридних загроз і дестабілізаційних ситуацій (COVID-19 тощо), а також збільшення потенціалу України з розбудови миру;
  • «Механізм розвитку громадянського суспільства України». Це про допомогу ЄС для зміцнення демократії в Україні. Загальний внесок ЄС — 20 мільйонів євро;
  • «Кліматичний пакет для стабільної економіки: (CASE) в Україні», який передбачає розробку та реалізацію політики й заходів для переходу до кліматично нейтрального, чистого, ресурсоефективного та безпечного енергопостачання та споживання. Внесок ЄС — 10 мільйонів євро.

А ще три — між урядом України та Європейським інвестиційним банком:

  • «Енергоефективність громадських будівель в Україні». Це про удосконалення процесу термомодернізації громадських будівель в Україні. Загальний внесок ЄІБ — 300 мільйонів євро;
  • «Логістична мережа (Модернізація та цифровізація Укрпошти)» (охоплює два документи): на цей проєкт Україна отримає 30 мільйонів євро;

Про що ще говорили?

Про коронавірус. Саміт був першою офлайновою зустріччю лідерів ЄС із главою країни-партнера у Брюсселі від початку коронавірусного карантину. За словами Шарля Мішеля, це зайвий раз «підкреслює відданість ЄС у відносинах з Україною». Очільник Європейської ради відзначив «дуже успішну співпрацю» України та союзу у боротьбі з COVID-19 та заявив, що сподівається на «ще тіснішу» (не лише щодо коронавірусу).

«Пакет підтримки в розмірі 190 мільйонів євро та програма макрофінансової допомоги у 1,2 мільярда євро, яку ЄС мобілізував для України для подолання пандемії COVID-19 та її соціально-економічного впливу, значно перевищує допомогу, надану іншими партнерами. Ми відзначили вдячність керівництва та громадян України за надану допомогу», — йдеться у спільному комюніке учасників саміту.

Також зазначається, що ЄС продовжить співпрацю з Україною і для «забезпечення доступу до майбутньої вакцини проти COVID-19 як глобального спільного надбання за доступними цінами».

Про війну на Донбасі. Як і на кожному саміті Україна-ЄС останніми роками, цього разу теж йшлося про підтримку України з боку ЄС у протидії російській агресії. Лідери Євросоюзу нагадали про підтримку зусиль «Нормандського формату», ОБСЄ, Тристоронньої контактної групи та Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

Про реформи. Лідери ЄС, зокрема, відзначили початок проведення земельної реформи, ухвалення закону про регулювання банківської діяльності, прогрес у децентралізації та старт роботи Вищого антикорупційного суду.

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель, який раніше після зустрічі із Зеленським зазначав, що «ЄС — не банкомат», знову підтвердив свою позицію. «Допомога ЄС Україні не є безумовною, ми не діємо на засадах благодійності», — зазначив Боррель, пояснюючи, що ЄС надає свою фіндопомогу Україні виключно в обмін на проведення реформ.

Останні новини

Компанія-партнер Apple таємно викрала і продала 100 тисяч девайсів, які мали утилізувати. Тепер на неї подали до суду
06 жовтня 2020, 21:47
Угоди на 400 млн євро та «відсутність загроз для безвізу»: про що говорили і що підписали на саміті ЄС-Україна
06 жовтня 2020, 21:18
На Дніпропетровщині заблокували осередок проросійської «тролеферми»: намагався зірвати вибори
06 жовтня 2020, 21:13
У Сінгапурі пропонують «бонуси» за народження дитини під час пандемії
06 жовтня 2020, 20:51
Навального отруїли новою версією «Новічка», яка формально не заборонена. Але може загрожувати РФ санкціями від ЄС
06 жовтня 2020, 20:27
Дубль два. Будинок із фільму «Мовчання ягнят» знову хочуть продати за майже 300 тисяч доларів
06 жовтня 2020, 20:26
Литовська поліція передала білоруській владі 15 безпілотників. Це відбулося у розпал протестів
06 жовтня 2020, 19:58
«Євросолідарність» заявила про тиск СБУ через нібито вимогу «розкрити своїх кандидатів». У відомстві все заперечують
06 жовтня 2020, 19:53
Борщ потрапить до переліку нематеріальної культурної спадщини України. Далі хочуть, щоб страва була у списку ЮНЕСКО
06 жовтня 2020, 19:42
Держкіно назвало фільми, які отримають гроші з бюджету. Виявилося, що перемогли «випадкові» стрічки
06 жовтня 2020, 18:59

Медведчук у Криму вакцинував себе і сім'ю російською вакциною від COVID-19. Тепер поїхав до кума Путіна поділитися цим

Крим
06 жовтня, 2020 17:23
Народний депутат України та кум президента РФ Володимира Путіна Віктор Медведчук під час поїздки в анексований Крим вакцинував себе і сім’ю російською вакциною від COVID-19.

Про це він заявив під час зустрічі з Путіним 6 жовтня, передає ТАСС.

Щеплення зробили сам Медведчук, його дружина Оксана Марченко та син Богдан. За словами кума Путіна, вакцинувалися вони під час відпочинку в анексованому Криму.

Туди він їздив у серпні 2020 року. Спочатку про це повідомили журналісти. Потім речник Медведчука Олег Бабін заявив, що депутат у відпустці і з родиною вирушив на відпочинок до анексованого Криму. Зазначимо, що трохи пізніше туди приїхав і президент Росії Володимир Путін.

Про що ще говорили куми?

Як пише ТАСС, під час зустрічі 6 жовтня Медведчук попросив президента РФ надати російську вакцину від COVID-19 Україні.

«Я цю вакцину перевірив на собі… І я вважаю, що це наразі найдієвіший засіб у боротьбі з коронавірусом», — сказав Медведчук.

Водночас Путін сказав, що поставити вакцину в Україні можливість є, але спочатку потрібно домовитися з офіційним Києвом. Росія нібито на це готова.

Президент РФ розказав куму, що декілька його близьких родичів також вакцинувалися російською вакциною, а ще люди, які працюють з ним, а також нібито «майже все керівництво Міноборони і інших спецслужб».

Також Медведчук попросив Путіна переглянути санкції РФ щодо деяких українських підприємств.

«Звертаюся, щоб, можливо, уряд Росії зміг переглянути чи знайти можливості піти шляхом часткового скасування санкцій», — сказав Медведчук.

Що за російська вакцина?

Єдиною наразі зареєстрованою у світі вакциною є російський «Спутник V» або «Гам-Ковід-Вак». Це препарат, розроблений Національним дослідницьким центром епідеміології та мікробіології ім. Н.Ф. Гамалії. Першу партію вакцини вже встигли випустити, а російська влада планує налагодити масове виробництво та імунізацію населення.

Недовіру до російської коронавірусної вакцини висловлюють ВООЗ, Німеччина і навіть самі росіяни: про готовність зробити щеплення «Спутник V» заявили 40% опитаних росіян, тобто менше половини.

А інші є?

Наразі ні. У світі їх розробляють понад 100. Жодна з цих вакцин поки не має доведеної ефективності в лікуванні коронавірусної хвороби. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, у найкращому випадку готова вакцина з'явиться до кінця 2020-го.

До кінця 2021 року в межах програми міжнародного співробітництва, створеної під егідою Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), вчені планують виготовити щонайменше 2 мільярди доз вакцини від коронавірусу.

"Довгий Нептун" у дії: Україна у 10 разів наростила виробництво ракети, яка стала фатальною для ЧФ РФ

середа, 24 квітень 2024, 9:55

"Нептун" став улюбленою ракетою України для знищення Чорноморського флоту Росії. Все більше і більше таких ракет сходить з виробничої лінії. Як йдеться у матеріалі Forbes, зустріч "Нептуна" з багатьома російськими суднами закінчилася фатально для ворож...

"Кращі" кадри: Окупанти призначають директорами навчальних закладів лаборантів і двірників, - ЦНС

середа, 24 квітень 2024, 9:52

У зв'язку з дефіцитом педагогічних працівників на окупованих територіях, загарбники призначають директорами навчальних закладів лаборантів і двірників, передають Патріоти України з посиланням на Центр національного спротиву (ЦНС). Зазначається, що поп...