Токаєв міг передати Макрону "сигнали" Кремля щодо війни в Україні, президент Франції бере на себе роль посередника, - Ігор Жданов

Переобраний президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв здійснив перші два офіційні міжнародні візити до Росії та Франції. Під час зустрічі з французьким лідером Еммануелем Макроном він міг передати "сигнали" щодо війни в Україні, отримані у Кремлі.

Можливо, Макрон взяв на себе функцію посередника між РФ, Україною та Америкою. Таку думку висловив український громадський і політичний діяч Ігор Жданов, ексміністр молоді та спорту (2014-2019), у блозі на "Інтерфакс-Україна".

Наголошується, що точної інформації про розмови за зачиненими дверима між представниками Астани й Парижа немає. Аналітики роблять висновки з опосередкованих даних, за якими можна принаймні здогадуватися, про що саме йшлося. Один із таких висновків – Токаєв, найімовірніше, продовжить курс на подальше дистанціювання, економічну й політичну незалежність від РФ.

"Вірогідно, під час перебування Токаєва в Москві він міг отримати від Путіна певні сигнали про можливі прийнятні для Росії умови хоча б тимчасового "врегулювання" війни в Україні, які той попросив довести під час візиту до Франції лідерам західних країн. На користь цього припущення говорить той факт, що візит Токаєва до Франції був розтягнутий на два дні", – написав Жданов.

Прикметно й те, що в день завершення візиту президента Казахстану Макрон одразу полетів у США, де 1 грудня провів зустріч з американським главою Джо Байденом. Ця поїздка була запланована заздалегідь.

Президент Франції вже заявив, що відразу після розмови з Байденом зв'яжеться із російським диктатором. Макрон публічно говорив, що "хороший мир" – це не той, що приймається лише однією зі сторін. З іншого боку, французький лідер дуже обережно висловився і про українські перспективи перемоги. "Сьогодні зрозуміло одне: саме президент Франції взяв на себе функцію посередника", – вважає експерт.

Він також звернув увагу на те, що 29 листопада кораблі та авіація ЗС РФ вийшли на бойові позиції для завдання ракетного удару по території України. Але пуски не були здійснені. Жданов припустив, що ця демонстрація і "гра м'язів" була спланована Кремлем перед переговорами. "А відмова від завдання удару подається як черговий "жест доброї волі", – додав політичний діяч.

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...