"Це єдина стала величина, якою можна оперувати": Комбат К-2 Верес пояснив, як правильно оцінювати втрати в війні

На війні в першу чергу усе потрібно вимірювати саме грошима. Таку думку висловив командир батальйону К-2, Герой України Кирило Верес в інтерв'ю "24 каналу", передають Патріоти України.

"Треба рахувати все грошима. Це єдина стала величина, якою можна оперувати. Як взагалі вимірюється війна – снарядами, грошима, людьми чи технікою? Треба все перевести в кошти. Лише так Україна може порахувати, що ефективно, а що не ефективно. Якщо ви вкладаєте гривню, а отримуєте 100 – це ж є плюс. А якщо ви вкладаєте цеглу, а отримуєте півтори цегли – це невідомо", – каже Верес.

Він навів приклад, що економічно невигідно, коли український підрозділ висилає 20 людей на штурм і знищує 100 ворогів. Натомість варто було б використати для штурму 100 дронів.

"Якщо є зниклий безвісти на полі бою, перших пів року країна йому платить заробітну плату 22 тисячі й платить 100 тисяч, як на лінії боєзіткнення. І потім, коли підтверджується, що він загинув, йому платять приблизно 20 мільйонів. Якщо боєць поранений, то його лікують. Якщо він отримав інвалідність, то йому потім країна це виплачує", – нагадав Верес.

Він наголосив, що саме тому в першу чергу треба берегти особовий склад – бо це економія державних коштів. "Якщо взяти, для прикладу, батальйон, який обходиться в місяць приблизно 10 мільйонів гривень і гине в батальйоні 20 військовослужбовців в місяць. То якщо комбат скаже дати 20 мільйонів гривень, то він зменшить свої втрати на 30% в особовому складі.

От і виходить, що мені додали 10 мільйонів гривень, гинуло в мене 20 людей, а тепер мінус 30%, то виходить 6 військовослужбовців. Якщо помножити на 20 мільйонів гривень – це 120 мільйонів. Тобто 120 відняти 10 – країна отримає 110 мільйонів зекономлених коштів", – підрахував Верес.

Комбат наголосив, що потрібно рахувати не лише гроші, зібрані на снаряди чи дрони, але і гроші, які держава витрачає родинам загиблим, безвісти зниклих і поранених військових. Саме тому треба просто зменшити втрати більшим виробництвом озброєння та техніки.

"Може потрібно робити броньовані машини. Бо мій особовий склад їздить на L200 (пікап Mitsubishi L200 – Ред.), яка вартує 1 млн 340 грн. І він гине від одного ФПВ. Бо РЕБ – це не панацея. Можна загинути від одного снаряду. І країна у такому разі (у випадку загибелі екіпажу пікапу – Ред) виплатить сім'ять загиблих 40 млн грн. То може треба зробити броньований автомобіль, який буде коштувати 3 млн грн", – каже Верес.

На його думку, якщо Україні вдасться мінімізувати втрати хоча б на 30%, цього вистачить, щоб перекрити в 10 разів все виробництво.

"Наприклад, якщо є 1000 гривень: 100 гривень закладаємо на заробітну плату, 200 – зниклим і загиблим, 100 – на озброєння і 600 гривень ще кудись. Так може ми цих 200 гривень закладемо сюди (на озброєння – Ред) і тоді на виплату всім іншим потратимо значно менше? Ну математика проста", – зазначив комбат.

В результаті, буде можливість зекономити грошей саме на зменшенні кількості поранених та вбитих. Самі ж суми виплат не зміняться.

"Спроба флангових атак на Торецьк виявилась марною для ворога": Селезньов оцінив, чи може просунутися ворог за рахунок "м'яса"

понеділок, 14 жовтень 2024, 19:08

Військовий експерт Владислав Селезньов вважає, що росіяни можуть мати просування на Торецькому напрямку, якщо й далі не будуть зважати на масштабні втрати в боях за місто Торецьк Таку думку він висловив в етері Еспресо, передають Патріоти України. "Спр...

Україна може не захотіти виходити на кордони 1991 року, але не виключено, що ми можемо повернути Кубань, - командир роти безпілотників Левітас

понеділок, 14 жовтень 2024, 18:59

Україна може не захотіти виходити на кордони 1991 року, але не виключено, що ми можемо повернути Кубань, заявив командир роти безпілотників Левітас, передають Патріоти України. "Чи вийдемо ми на кордони 1991 року, а може, ми і не захочемо на них виходи...