"Це проста історія - пісок": Куртєв пояснив, чому не спрацював захист підстанцій від ракет і дронів

Для захисту енергосистеми Україна мала вкладати кошти у ППО, а не елементи пасивного захисту. Адже, як показав час, ця стратегія себе не виправдала. Про це розповів енергоексперт Віктор Куртєв. Він пояснив: будь-який пасивний захист гірший, ніж активний, передають Патріоти України.

"Якщо ти будуєш систему ППО і в тебе є певна кількість грошей, ти переходиш від ППО по об'єктах, до загальної. ППО має таку властивість як насичення. Ракети облітають ППО-шні наші точки. Ми чекали від партнерів, ППО не вистачає... У нас немає необхідної кількості ППО. Але можна було на ці гроші (замість будівництва захисту. – Ред.) докупити", – зазначив Куртєв.

Натомість, підкреслив він, було прийнято рішення створити 3-ступінчастий пасивний захист енергосистеми. Так:

  • Перший ступінь мав захищати об'єкти від уламків.

"Це проста історія – пісок", – пояснив він.

  • Другий ступінь – залізобетонні споруди-будки над автотрансформаторами на магістральних підстанціях.
  • Третя – "черепахи", окремі монументальні споруди, "після будівництва яких, за задумом, потрібно було перемістити туди всю підстанцію".

"З семи "черепах" зараз недобудована ні одна. Велика ступінь готовності у одної. "Будки" - мабуть, три десятки добудовані, або майже добудовані. А їх 230. ... З самого початку було зрозуміло, що це абсурд... Але бюрократична система прцює інакше, вона не може зараз сказати, що це була помилка... Я так розумію, близько 40 млрд грн пішло на ці енергетичні фортифікації", – розповів Куртєв.

При цьому він наголосив: для захисту було обрано 85 підстанцій. З них:

  • 22-ма мало займатися Агентство відновлення;
  • 63-ма – "Укренерго".

"У цьому переліку не було об'єктів генерації: жодної АЕС, ГЕС тощо. Також в Україні немає нормативів щодо проектування фортифікаційних споруд такого типу", – розповів експерт.

Фінансувати ж таке будівництво, за його словами, планували за рахунок коштів донорів. Але їх знайти не вдалося, адже партнери "розуміють, що це абсурд".

"Альтернативою є купівля і впровадження, взагалі побудова національної системи ППО. Звичайно, неможна так прийти і на світовому рикнку купити 250 "Гепардів". Але в 2022 році в тій політичній кон'юнктурі за ці гроші це можна було зробити", – резюмував Куртєв.

"Мені здається, що це більш вірогідний шлях": Волкер розповів, чи міняється риторика Трампа щодо України

субота, 7 вересень 2024, 9:59

Наразі риторика Дональда Трампа щодо України вже змінилася, заявив в інтерв'ю "Радіо Свобода" колишній спецпредставник США з питань України Курт Волкер, передають Патріоти України. "Саме Трамп забезпечив політичне прикриття Майку Джонсону, спікеру Пала...

Знайшовся інтерес: ISW визначив, чим Росія могла розрахуватися з Іраном за ракети

субота, 7 вересень 2024, 9:48

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що передача іранських балістичних ракет є частиною стратегічного партнерства між Іраном та Росією. Ірану потрібні від Росії вливання грошей в економіку країни, російські винищувачі Су-35 та допомога в...