"Це удар по престижу військ Росії": Маломуж оцінив ефект операції ЗСУ на Курщині

Основна стратегія операції ЗСУ в Курській області РФ будується на тому, щоб завдавати ударів по території країни-агресора, а потім – стратегічного удару з деокупації власних територій. Конкретикою ведення операції займається Генштаб, і це має залишатися у секреті, передають Патріоти України

Таку думку в інтерв’ю OBOZ.UA висловив генерал армії Микола Маломуж, котрий був керівником Служби зовнішньої розвідки України у 2005-2010 роках. Він наголосив, що в будь-якому випадку дії українських сил дали свій ефект і російська армія та спецслужби не змогли їм завадити.

"Удари по Курській області – це дезорієнтація насамперед керівництва Росії, оскільки воно не очікувало такого і не змогло організувати ефективну оборону. Це удар по престижу військ Росії. Ні строковики, ні Росгвардія, ні ФСБ нічого не змогли вдіяти", – зазначив експерт.

Він каже, що розширення зони безпеки чи буферної зони потрібне для стримування формування резервів російської армії на її території. Додаткових великих резервів у Росії практично немає.

За його словами, українські сили ведуть на Курщині маневрову війну, щоб ворог не міг зосередити основні удари проти конкретних угруповань, де наші військові зупиняться. Тому є окремі надійні укріпрайони, захищені системами ППО та дронами, і є райони, де наші воїни маневрують і відходять.

"Ми створюємо умови для завдання контрударів, використовуємо водну перешкоду – річку Сейм, проводимо оточення певних російських угруповань, де це вигідно: і біля річки, і в інших регіонах. Ми пройшли потужним рейдом Курською областю і вже створили передумови для оточення великого угруповання, приблизно 1000 осіб", – зауважив Маломуж.

Тепер російське командування знову має ухвалювати рішення, як йому вчинити. На стримування Курської операції ЗСУ воно кинуло переважно строковиків, які не можуть ефективно вести оборону, не кажучи вже про те, щоб наступати.

Подальші українські удари в бік Брянської та Бєлгородської областей РФ – це ще один формат дезорієнтації ворога. Москва створила загальне координаційне командування щодо цих трьох регіонів, але воно не забезпечене силами та засобами.

"Поки в Курській області зібрали 65 тисяч особового складу, їх доводилося стягувати з різних точок, з фронтів, із російської глибинки, з Калінінградської області... Там поки що немає єдиної мети, єдиного злагодженого механізму та командування", – каже український військовик.

На його думку, до кінця 2024 року ЗСУ мають вийти на "новий формат" уже на українській території, окупованій ворогом, – там, де армія РФ не очікує та не має потужних укріпрайонів і позицій.

"Російські військові не в змозі забезпечити укріпрайони, вогневі засоби та живу силу на величезній території. І це велике поле діяльності для нас. Наша розвідка, і Генштаб ЗСУ вже чітко володіють ситуацією, де ці слабкі місця і де можливі наступальні операції – і відволікаючого характеру, і стратегічного", – підсумував Маломуж.

"Напад на Білорусь - це третя світова війна": Лукашенко вирішив пригрозити "ворогам"

вівторок, 17 вересень 2024, 20:14

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко пригрозив "супротивникам" у разі нападу на його країну. Про це пише Belta, передають Патріоти України. Лукашенко заявив, що "напад на Білорусь – це третя світова". "Хочу попередити наших супротивн...

Пєсков вже обурився: Meta перекрила російським пропагандистам "джерела впливу" в Мережі

вівторок, 17 вересень 2024, 20:02

Компанія Meta, якій належать платформи Facebook, Instagram, WhatsApp і Threads, у понеділок, 16 вересня, заборонила користуватись своїми додатками пропагандистській медіагрупі Russia Today та іншим російським державним ЗМІ по всьому світу. У Компанії з...