Ціна масштабної війни для російських агресорів зростає: В Україні підготували третій випуск операторів ПТРК Javelin, екзамени приймали американці

Такий резерв дозволить Міноборони швидко концентрувати на ділянках танкових ударів висококласних фахівців для гарантованого винищення бронетехніки. Кожен оператор «Javelin» на вагу золота. Адже зброя дуже коштовна, а цілі - небезпечні та ще дорожче

В Україні підготували нових операторів Javelin

На базі 184-го навчального центру Національної академії сухопутних військ ЗСУ підготували третій випуск операторів ПТРК «Javelin», повідомляють Патріоти України з посиланням на інформаційне агентство АрміяInform.

Лави українського війська незабаром поповнять ще приблизно 10 фахівців FGM-148 «Javelin».

Нагадаємо, фахівців в Україні почали готувати лише у 2018 році, після того, як США поставили в Україну першу партію цих протитанкових ракетних комплексів.

На початковому етапі курсу майбутні оператори ознайомилися з призначенням, будовою, тактико-технічними характеристиками, принципом дії, особливостями застосування протитанкового комплексу.

Підготовка оператора FGM-148 «Javelin» в Україні. Лютий 2021. Фото: АрміяInform

Насамкінець курсу здійснили численні контрольні вправи та виконали пуски на тренажерах.

Завдання, яке отримував кожен з майбутніх фахівців, зводилося до нібито простих дій: «виявити ціль, здійснити її захоплення і знищення».

По-перше, на виконання вправи давалося 6 хвилин.

По-друге, за сценарієм виконання цієї вправи в обслуги ПТРК розряджається батарея пускового контейнера.

Відповідно, розрахунок має перерватися під час виконання завдання, замінити батарею живлення і після — таки знищити ціль.

Підготовка оператора FGM-148 «Javelin» в Україні. Лютий 2021. Фото: АрміяInform

«Номер обслуги, який зазвичай переносить додатковий боєкомплект і допомагає стрільцю із заміною пострілу та ротацією вогневої позиції, напружився, аби подати на плече готовий до пострілу протитанковий комплекс», – розповідають курсанти.

Приблизна вага зброї у зібраному стані (з пунктом управління, транспортно-пусковим контейнером, боєприпасом, елементом живлення) — 25 кілограмів.

«Поставивши комплекс на плече стрільцю-навіднику, навіть при тому, що частина зброї впиралася в парту, яка слугувала своєрідною підставкою, було не вельми зручно шукати ціль», – розповідають курсанти про труднощі застосування комплексу.

Головне опанувати себе

Немало з тих, хто виконував завдання уперше, не зумів опанувати себе, аби швидко зорієнтуватися і здійснити вдалий постріл.

Як відзначено, з другого-третього разу це таки зрештою вдавалося, але не з першого.

Підготовка оператора FGM-148 «Javelin» в Україні. Лютий 2021. Фото: АрміяInform

На кінцевому етапі навчання курсанти виконали 11 різних контрольних вправ на симуляторі ПТРК «Javelin».

Усі вправи вони виконали не нижче як на 70% від поставленого завдання. Всі, хто навчався на курсі, отримали сертифікати відповідного зразка від американських колег.

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...