"У Кремлі дуже серйозне напруження. Активізовано всі можливі спецслужби", - Боровий про реакцію РФ на результати виборів в Україні

Російський опозиціонер Костянтин Боровий розповів, яких змін варто чекати у відносинах України і Росії з президентом Володимиром Зеленським, повідомляють Патріоти України.

- Як ви оцінюєте результати виборів в Україні?

- Мені здається, що все сталося так, як і планувалося. У конкурентній боротьбі перемогла ідея реформ, яку Петро Порошенко стримував усіма можливими способами протягом п'яти років. В результаті політична система і економіка залишилися нереформованими. Величезними гирями висять на Україні проблеми корупції, впливу російських спецслужб. Тому, ці вибори можна оцінити на "добре і чудово".

- Чи буде при Зеленському зменшено вплив російських спецслужб?

- Зараз спецслужби України перебувають у нереформованому стані. Я хочу нагадати, що 70-80% співробітників спецслужб при захопленні Криму перейшли на бік Росії. Звичайно, це дуже небезпечно для України і колись цим треба було почати займатися. Сподіваюся, що новий президент виконає роботу в цьому напрямку. У Грузії свого часу це зробили Саакашвілі та Мерабішвілі - всі реформи в країні вони почали з реформ спецслужб, скорочення впливу ФСБ. Україна поки цією проблемою не перейнялася, тому спецслужби РФ відкрито у вас діють. Наприклад, недавній скандал з впливом на вибори в США. Ясна річ, що не Порошенко цим займався, а російські спецслужби.

- Чого чекати від відносин України і Росії в зв'язку перемогою Зеленського?

- У Кремлі дуже серйозне напруження. Активізовано всі можливі спецслужби, тому найближчим часом Зеленський і його команда відчуватимуть дуже серйозний тиск з боку російських спецслужб через їх агентурні мережі, якими є українські структури, наприклад, СБУ. Є багато підтверджень, що це філія ФСБ сьогодні. Це організація, яка не має власних інтересів, і вони просувають інтереси сусідньої держави.

Тому напруження дуже серйозне, і в інформаційному плані буде продовження кампанії. Так звані "порохоботи" будуть продовжувати свою кампанію, вирішуючи завдання російських силових структур: по-перше, щоб зберегти вплив, а, по-друге, щоб розколоти суспільство. Адже за результатами голосування ми бачимо, що Порошенка підтримувала мала частина суспільства, але, судячи з інформаційної кампанії в інтернеті, яка велася, зокрема, з Росії, ми бачимо, що "порохоботи" - це дуже потужна фабрика тролів, яка виконувала роль не тільки підтримки Порошенка, а й розколу суспільства.

На жаль, російські спецслужби багато чого добилися в Україні.

- Як новому президенту зменшувати вплив ФСБ і інших силових структур РФ?

- Знаєте, це перевірена в Грузії технологія, яка викликала гнів Путіна. Всі говорять про те, що Путін образився на Саакашвілі за те, що той його назвав карликом, але це неправда. Путін образився на Саакашвілі тоді, коли той відмовився залишити на посадах якихось ставлеників російських спецслужб. І почався скандал.

Якихось косметичних реформацій в Україні недостатньо. Все треба робити так, як одного разу вже було зроблено в Грузії. На новому місці створюються нові спецслужби без будь-якого впливу росіян.

На жаль, нинішні українські спецслужби скомпрометовані двома способами: перший - їхнє походження від радянських спецслужб; другий - масова зрада, яка, по суті, відбулася в Криму і на Сході України. Тому на новому місці треба створювати.

- У Росії спостерігається певна ейфорія у зв'язку з перемогою Зеленського. А чи можливі переговори між Зеленським і Путіним, як вважаєте?

- Все залежить від того, наскільки Зеленський послідовно захищатиме інтереси України. Якщо він буде це робити, то все буде точно, як це було з Саакашвілі в Грузії. Путін буде його ненавидіти, незалежно від того, що вони разом робитимуть, в яких нарадах братимуть участь.

Але Зеленському і не потрібно, щоб Путін його любив, оскільки йому потрібно вирішувати конкретні проблеми. Проблема номер один - стан війни. Необхідно цей стан зафіксувати. Порошенко цього не робив, тому що перебував в дуже серйозній залежності від Росії.

Я вже радив і можу повторити - Зеленському потрібен ультиматум. Або Росія звільняє Крим і Схід України від своїх військ, або де-факто відбувається стан війни. Це не означає, що війна перейде з холодної фази в гарячу, але юридично це стан війни.

Адже після Керчі Порошенко оголосив воєнний стан в частині регіонів. Але треба було не воєнний стан оголошувати, а фіксувати військову агресію Росії проти України. Тобто в першу чергу необхідно було зафіксувати юридично стан війни і, як наслідок, почати економічну блокаду Росії. Тобто припинити економічні відносини з Росією, яка виступає агресором. Звичайно, можна продовжувати торгувати з Росією, як було при Порошенкові, але правильніше припинити економічні відносини з РФ. І до цієї економічної блокади потрібно закликати інші держави. Це варто зробити Зеленському та його команді.

- В такому разі у Путіна можуть бути розв'язані руки на нову військову кампанію в Україні?

- Бл..., а що ж Путін зараз робить? Хіба він не захопив Крим, не ввів війська на Схід України? Адже саме це він і робить.

- Питання про нову ескалацію.

- Для того, щоб любити Батьківщину, треба її захищати. Не співати гімни та кричати Слава Україні, а любити по-справжньому. Для цього люди іноді вмирають за свою країну.

І в цьому випадку виникає ситуація, коли існує небезпека того, що Путін може розширити агресію. І це треба враховувати. Але якщо нічого не робити - значить, залишиться Крим російським тощо. Тоді чого розмовляти на рахунок звільнення Криму і Сходу України.

- Але ми розуміємо, що це багато в чому залежить і від позиції Заходу.

- Захід реагуватиме залежно від реакції самої України. А Україна Петра Порошенка не просто визнала легітимність агресії, вона змирилася з цим, але продовжує нормальні економічні відносини з Росією, продовжує торгівлю, тим самим, фактично схваливши захоплення Криму і Сходу України. Як в такому випадку реагувати Заходу?

Поки Україна не робитиме серйозних зусиль, то все залишатиметься, як було. Тут нема чому дивуватися. Торгуючи з Росією, Україна Петра Порошенка підтримує дії Кремля. Захід це бачить і реагує відповідним чином. Тому вони й не пропонують Україні зброю. Тому що при Порошенкові Україна по всьому світу торгувала зброєю - ну значить не потрібна Україні зброя.

Навіщо Україні зброя, якщо головна мета діяльності українських чиновників - корупція і заробітки? Тому обійдуться без зброї, без додаткових доходів. Така позиція Заходу.

Джерело: Апостроф

Дуже бояться: Росіяни почали встановлювати протидронові сітки навколо своїх НПЗ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:56

Російська нафтовидобувна компанія "Башнефть" встановила сітки проти безпілотників, щоб захистити ключові об'єкти на своїх НПЗ від можливого нападу з боку України. Про це заявив глава республіки Башкортостан (РФ), пише Reuters, передають Патріоти Украї...

В Україні відкрили завод із виробництва високотехнологічних німецьких БПЛА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:45

В Україні відкрили завод німецької компанії Quantum-Systems GmbH з виробництва безпілотників. Про це напередодні повідомила пресслужба компанії. . Очікується, що на виробництві збиратимуть по 1000 дронів на рік, а також виготовлятимуть запчастини. . ...