У Пентагоні розповіли про порядок передачі систем NASAMS Україні

Українські військові фахівці проходять навчання за програмою підготовки для роботи на системах протиповітряної оборони NASAMS, яка завершиться найближчим часом. Після цього системи будуть передані Україні. Про це під час брифінгу 28 жовтня у Пентагоні сказала заступник представника Міноборони США Сабріна Сінгх, передають Патріоти України.

Вона не озвучила конкретної дати, проте наголосила, що це навчання українських фахівців буде завершено найближчим часом. «Програма навчання на цих системах (NASAMS - ред.) триває, і як тільки вона завершиться, системи будуть готові до відправки в Україну. Ми очікуємо, що програму навчання буде завершено найближчим часом», - зазначила представник оборонного відомства США.

27 жовтня міністр оборони Ллойд Остін заявив, що Україна на початку листопада 2022 року отримає від США системи протиповітряної оборони NASAMS. Це перший випадок, коли високопосадовець США назвав точну дату, коли Київ може очікувати на одержання системи протиповітряної оборони NASAMS.

Раніше Пентагон вказував, що знаходиться у процесі закупівлі двох цих зенітно-ракетних комплексів середньої дальності.

Загалом Україна чекає на вісім батарей NASAMS від США. Дві батареї ЗРК NASAMS увійшли до складу пакету військової допомоги Україні на суму $820 млн, про яку США оголосили 1 липня. А 24 серпня, у День незалежності, Пентагон оголосив про новий пакет допомоги від США вартістю майже $3 млрд, включаючи ще шість додаткових батарей NASAMS та відповідні снаряди до них.

1 вересня заступник міністра оборони США із закупівель та постачання Віл'ям Лапланте заявив, що системи NASAMS принесуть реальну користь на полі бою в Україні.

Джерело: НВ

Помічник держсекретаря США розповів, як Росія втягує Грузію у війну в Україні

неділя, 5 травень 2024, 23:52

Помічник держсекретаря США, координатор із санкційної політики Джим О'Брайєн заявив, що РФ втягує Грузію у війну проти України, маючи намір збудувати в окупованій Абхазії базу ВМФ. Про це пише "Ехо Кавказу", передають Патріоти України. "Саме Росія втяг...

Захарова пожалілася на "ворожі дії" країн Балтії та пригрозила "асиметричними заходами"

неділя, 5 травень 2024, 23:39

Представниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що Москва планує запровадити економічні та транзитні санкції щодо Латвії, Литви та Естонії за «ворожі дії» щодо Росії. Про це повідомляє The Moscow Times, передають Патріоти України. «На ворожі дії прибалтів ...