Україна першою у світі отримає унікальні німецькі САУ RCH 155

Україна стала першим іноземним замовником новітньої німецької колісної самохідної артилерійської установки RCH 155. Збройні Сили України мають отримати 18 таких САУ. Закупівля вартістю у 216 мільйонів євро фінансується Федеральним урядом Німеччини, повідомляють Патріоти України з посиланням на Мілітарний.

Артилерійська установка RCH 155 (Remote Controlled Howitzer 155 — дистанційно керована гаубиця) створена німецькою компанією Krauss-Maffei Wegmann. Вона позиціюється, як перша у світі артсистема, яка може стріляти в русі.

RCH 155 базується на шасі німецько-нідерландського колісного бронетранспортера GTK Boxer із колісною формулою 8×8. Новітню 155 мм САУ представили у 2014 році. Система має автоматизований баштовий артилерійський модуль AGM (Artillerie-Geschütz-Modul) з артилерійською частиною від німецької самохідної гаубиці PzH 2000. Довжина ствола гармати дорівнює 52 калібрам (L52), вісім метрів.

Артилерійський модуль AGM вагою 12,5 тонн є безлюдним, головний акцент у ньому зроблений на автоматизації заряджання, тому екіпаж самохідної артилерійської установки RCH 155 складається усього з двох людей — командира і водія. Боєкомплект модуля становить 30 снарядів та 144 модульних метальних зарядів.

Виробником заявлено, що дальність стрільби стандартним снарядом становить до 40 км, а далекобійним активно-реактивним снарядом V-LAP — до 54 км. Установка може застосовувати різні 155 мм артилерійські снаряди стандартну НАТО.

Також САУ здатна застосувати далекобійні високоточні снаряди Vulcano та M982 Excalibur, що вражають цілі на більших відстанях. Максимальний темп стрільби — 9 пострілів на хвилину.

САУ має розвинену систему керування вогнем. Постріл здійснюється дистанційно екіпажем, що розміщується у кабіні спереду САУ. Передбачено також можливість заряджання та здійснення пострілу у ручному режимі.

Німецька самохідна установка RCH 155 має можливість випускати серію з п’яти снарядів, які летять за різною траєкторією і при цьому одночасно уражають ціль.

Броня корпусу та захищене днище платформи Boxer робить машину витривалою в умовах бойових дій. Шасі надає екіпажу високу мобільність та захист від мін, а також саморобних вибухових пристроїв. Кабіна екіпажу захищає від куль калібру 14,5-мм та осколків снарядів.

Шасі з колісною формулою 8×8 має двигун потужністю 815 кінських сил, що дозволяє розганяти 39-тонну артилерійську установку до 100 км/год по шосе і забезпечує пробіг на одній заправці до 700 км.

Установка також може бути додатково озброєна дистанційно керованою кулеметною установкою для самозахисту. Машина також обладнана системою захисту екіпажу від зброї масового ураження та системою відстрілу димових гранат.

Нагадаємо — у липні 2022 року тодішній міністр оборони України Олексій Резніков звернувся до Німеччини із запитом щодо придбання 155 мм самохідних артилерійських установок RCH-155. У грудні того ж року, Федеральний уряд Німеччини офіційно повідомив, що у межах військової допомоги Україні буде поставлено 18 таких новітніх САУ. Таким чином, ЗСУ стали першими користувачами цієї артустановки виробництва компанії KNDS.

Так дешево як московські друзі ніхто Братиславі та Будапешту не продасть: Фіцо вмовляє Шмигаля відновити транспортуванн російської нафти до Словаччини, запропонувавши "цікаві варіанти"

субота, 27 липень 2024, 0:12

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо поговорив телефоном з українським колегою Денисом Шмигалем і запропонував "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну, зазначають Патріоти України. . Про це повідомляє пресслужба...

Питали про ставлення до неонацистських рухів, російської агресії та Путіна: Підозрюваний у вбивстві Фаріон зробив заяву у суді

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:43

Підсудний не визнав своєї вини, і заявив, що не вбивав мовознавицю. Підозрюваний у вбивстві української мовознавиці Ірини Фаріон не визнав своєї провини після того, як суд обрав йому запобіжний захід, повідомляють Патріоти України з посиланням на РБК...