Україна розпочала процедуру повернення тіл вбитих окупантами в Оленівці полонених

Україна розпочала процедуру повернення тіл загиблих українських воїнів, яких росіяни утримували в полоні в Оленівській колонії та вбили 29 липня. До міжнародних інституцій направлено запит про повернення тіл українських воїнів на підконтрольну українській владі територію, аби рідні могли їх поховати, передають Патріоти України.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявив уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець. Він також закликав міжнародне співтовариство посприяти його поїздці до окупованої Оленівки та заявив, що в очікуванні такої можливості Україна продовжить аналізувати наявні фото та відеоматеріали з місця масового вбивства військовополонених українців.

Лубінець підтвердив, що 29 липня звернувся до Міжнародного Червоного Хреста, Моніторингової місії ООН, щоб йому як українському омбудсмену надали можливість відвідати Оленівську колонію. Також він наполягає на тому, аби отримати можливість відвідати поранених полонених захисників України.

Лубінець звернувся і до російської омбудсменки Тетяни Москалькової, щоб вона теж поїхала в окуповану РФ Оленівку. За словами українського посадовця, поки ніхто з України не може поїхати на місце вбивства військовополонених, українська сторона аналізує поширене пропагандистами РФ відео. Експерти вивчають, як стоять обгорілі ліжка, як розташовані тіла загиблих. Попередні висновки дають можливість припускати, що вибух був усередині будівлі.

"Перше: цей барак був побудований окремо, і для нас це показник того, що ця військова операція давно готувалася. Крім того, про це кажуть проросійські Telegram-канали, де ще в червні обговорювалося, що ЗСУ "розглядають, що будуть бити по Оленівці". Був такий інформаційний вкид", — сказав Лубінець.

За його словами, умови утримання людей в Оленівській колонії порушують вимоги Женевської конвенції. "По-перше, ця установа не може бути розрахована на таку кількість людей, там їх тисячі перебували. Неодноразово ми порушували питання перед МКЧХ, щоб вони мали туди доступ і фіксували порушення умов тримання, кількість, немає достатньо їжі, води, медичного забезпечення. І найголовніше — це поблизу лінії зіткнення", — наголосив уповноважений з прав людини.

"Нам поскаржилися на катування та жорстоке поводження": ООН перейнялася ставленням до полонених окупантів в Україні

четвер, 28 березень 2024, 12:27

Моніторингова місія ООН з прав людини активно перейнялася долею російських військових, які прийшли на чужу землю вбивати українців, та заявила: росіян нібито катують у транзитних місцях після їх евакуації з поля бою. Про це йдеться у звіті Управління в...

Війну оголосили "священною", а Захід - "сатанистським": З'їзд РПЦ благословив Путіна на повне знищення України

четвер, 28 березень 2024, 11:59

Війна, яку розпочав диктатор Володимир Путін, стає «новим етапом національно-визвольної боротьби російського народу», а вся територія України «має увійти до впливу Росії». Такі засади закріпила Російська православна церква у новому Наказі XXV Всесвітнь...