Усе йде за планом Ердогана? Росія передає Азербайджану контроль над Лачинським коридором у Карабаху, - ЗМІ

Російські військові передають Азербайджану контроль над Лачинським коридором — єдиною дорогою, яка сполучає Вірменію з Нагірним Карабахом. Про це повідомляє азербайджанське агентство AПA у четвер, 25 серпня, передають Патріоти України.

За даними АПА, росіяни почали демонтувати свої пости на в'їзді до Лачинського коридору та уздовж дороги з боку Губадлинського району — їх перенесуть на новий коридор. Вірмен, які живуть у Лачині (Бердзорі), селах Забух (Ахавно) та Сус, виселяють. Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що населені пункти збираються знову заселити азербайджанцями, пише Радіо Азатутюн.

АПА також пише, що Азербайджан «за короткий термін здав в експлуатацію» дорогу, яка з'єднує Вірменію з Карабахом в об'їзд Лачина.

Міністр територіального управління та інфраструктури невизнаного Нагірного Карабаху Айк Ханумян сказав Арменпресс, що новий маршрут Лачинського коридору запустять протягом першого тижня вересня 2022 року, після того, як там розгорнуть усі блокпости російських «миротворців».

Азербайджан наполягає на своєму контролі над містом Лачин, що з'єднує Вірменію з Карабахом. У Баку вимагають, щоб сполучення з Вірменією здійснювалося іншим маршрутом, в обхід існуючого через Лачин. Вірменія ж наполягала на продовженні переговорів з цього питання та пошуку компромісного плану.

За підсумками повномасштабного військового конфлікту в Нагірному Карабаху, який поновився у вересні 2020 року, Єреван, Баку та Москва підписали угоду про припинення бойових дій.

Згідно з нею, Азербайджан зберіг за собою території Нагірного Карабаху, завойовані за 44 дні війни, а Єреван зобов'язався передати Баку частину інших територій, які Вірменія контролювала з 1994 року (зокрема Агдамський, Кельбаджарський і Лачинський, а також частину Газахського району). Росія отримала право розгорнути у регіоні нібито «миротворчий контингент» терміном на п'ять років.

Шойгу погрожує Україні новою російською ракетою "аналоговнєт": Експерт оцінив, наскільки ця зброя небезпечна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:15

Комплекси ЗРК-500, якими Росія погрожує атакувати Україну, схожі на американський ЗРК Patriot, але із затримкою у часі на 40 років. Таку думку висловив 24 Каналу розказав військовий експерт, льотчик-інструктор та полковник ЗСУ в запасі Роман Світан. За...

Не такого чекали: Удар Ізраїлю по Ірану став ганьбою для російської ППО, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:57

Ізраїль завдав точкового удару у відповідь по Ірану, який атакував його раніше. Як пише американська газета The New York Times, метою атаки стала авіабаза поблизу міста Натанз у провінції Ісфахан. Там іранська влада розвиває власну ядерну програму. Ізр...