"У Кремлі ще немає остаточного рішення про вторгнення в Україну": Десять підсумків переговорів Байдена і Путіна

Байден розмовляв із Путіним з Білого дому в присутності Держсекретаря США, радника з Нацбезпеки та старшого радника з питань Росії. Фото: The White House/Handout via REUTERS.

7 грудня Джо Байден і Володимир Путін, президенти США та Росії, провели двогодинні переговори, головною темою яких була концентрація російських військ на кордоні з Україною та ймовірність потенційного масштабного вторгнення РФ. Президенти спілкувалися за допомогою відеозв'язку: Путін зі своєї резиденції в Сочі, а Байден — із Білого дому, інформують Патріоти України.

З американської сторони під час розмови були присутні держсекретар США Ентоні Блінкен, радник з національної безпеки президента США Джейк Салліван та старший радник з питань Росії та Центральної Азії Ерік Грін. Розмова була закритою для преси, про її атмосферу можна судити лише з фото, які оприлюднили обидві сторони, і з кількох секунд привітальної частини (їх показала російська сторона).

Переговори тривали рівно дві години — з 17:07 до 19:08 за київським часом (10:07 — 12:08 у Вашингтоні). Після них пресслужби Білого дому та Кремля випустили короткі заяви ( Москва — набагато пізніше), а через кілька годин речник адміністрації Байдена Джен Псакі та радник з нацбезпеки Джейк Салліван дали спільний брифінг, де виклали більше деталей переговорів. У Кремлі заявили, що розмова президентів «загалом носила відвертий і діловий характер», у Білому домі її назвали «прямою і відвертою».

Після розмови з Путіним Байден розповів про неї лідерам Франції, Італії, Великої Британії та Німеччини під час спільної телефонної розмови. Найближчим часом він також обговорить із керівництвом обох палат Конгресу США реакцію на дії Росії.

Крім того, 7 грудня на слуханнях у Сенаті США виступила заступник держсекретаря з політичних справ Вікторія Нуланд. З усіх цих заяв можна виділити головні 10 підсумків змістовної частини переговорів Путіна та Байдена. У четвер, 9 грудня, президент США обговорить із президентом України Володимиром Зеленським результати своєї бесіди з Путіним.

1. Путін дійсно зажадав від Байдена гарантій нерозширення НАТО на схід

Як йдеться у повідомленні Кремля, під час розмови з Байденом Путін заявив, що «саме НАТО робить небезпечні спроби освоєння української території». Виходячи з таких позицій, наголосив Путін, «Росія серйозно зацікавлена в отриманні надійних, юридично зафіксованих гарантій, які виключають розширення НАТО у східному напрямку та розміщення у суміжних з Росією державах ударних наступальних систем озброєнь».

При цьому у відповідь на попередження Байдена про загрозливі пересування російських військ поблизу українських кордонів Путін заявив, що «не слід перекладати відповідальність на плечі Росії» і звинуватив НАТО в «нарощуванні військового потенціалу біля рубежів РФ».

2. Байден відкинув «червоні лінії» Москви щодо НАТО та можливого членства України
«Не було жодних поступок, жодних зобов’язань», — заявив на брифінгу радник американського президента з нацбезпеки Джейк Салліван, коментуючи позицію Байдена на переговорах з Путіним щодо подальшого розширення НАТО.

«Я вам скажу чітко та прямо, що він [Байден] не давав таких зобов’язань. […] Він дотримується тези про те, що країна має бути здатною вільно обирати, з ким їй об'єднуватися», — сказав Салліван, відповідаючи на запитання про вимоги Путіна щодо гарантій невступу України до НАТО.

При цьому Салліван зазначив, що США готові обговорювати з Росією теми, які викликають занепокоєння.

3. Путін звинуватив Україну в «провокаціях проти Донбасу», «демонтажі» Мінських угод і нормандського формату

З повідомлення Кремля про результат переговорів можна зробити висновок, що Путін знову намагався подати війну РФ з Україною як «внутрішньоукраїнську кризу». При цьому російський президент звинуватив Україну в «деструктивній лінії, яка спрямована на повний демонтаж Мінських угод та домовленостей, досягнутих у нормандському форматі».

Путін також заявив Байдену, що з української сторони нібито відсутній прогрес у виконанні Мінських домовленостей 2015 року (Москва роками наполягає, щоб Київ вів переговори з «Л/ДНР» — прим.ред.). Окремо він звинуватив Україну у «провокаційних діях проти Донбасу».

4. Байден пригрозив Путіну жорсткими санкціями спільно з ЄС у відповідь на можливе вторгнення в Україну

Під час відеорозмови Байден від імені США та їхніх європейських партнерів висловив стурбованість нарощуванням сил РФ біля кордонів України. При цьому американський президент «ясно дав зрозуміти, що США та союзники відреагують рішучими економічними та іншими заходами у разі військової ескалації», повідомляє пресслужба Білого дому.

У Кремлі підтвердили, що Байден «означив санкційні заходи, які США та їхні союзники були б готові застосувати у разі подальшої ескалації обстановки».

Такі санкції будуть набагато жорсткішими за ті, що були введені після анексії Криму та вторгнення РФ на Донбас у 2014 році, дав зрозуміти Джейк Салліван. «Я скажу, дивлячись вам у вічі, як президент Байден сказав, дивлячись у вічі президенту Путіну, що те, що ми не зробили у 2014 році, ми готові зробити зараз», — відповів він на запитання журналіста на підсумковому брифінгу.

У день розмови двох президентів і напередодні неї кілька впливових світових ЗМІ окреслили можливе коло таких санкцій, яке обговорювали в адміністрації Байдена. Серед цих варіантів:

  • відключення Росії від міжнародної платіжної системи SWIFT, використовуваної банками у світі;
  • позбавлення російських енергетичних компаній доступу до боргових ринків;
  • обмеження російських олігархів у доступі до закордонних активів;
  • нові обмеження проти членів найближчого оточення Путіна та російських виробників енергії;
  • обмеження конвертації рубля в долар та інші валюти.

В американських ЗМІ сукупність цих варіантів називають «ядерними санкціями» через те, що загальний пакет таких заходів, як вказує CNN, може бути найгіршим із тих, які будь-коли накладалися на країни, за винятком Ірану та КНДР.

Заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила 7 грудня на слуханнях у Сенаті, що у разі вторгнення в Україну Росію справді готові відключити від світової фінансової системи, а газопровід Північний потік — 2 може бути зупинено.

У Білому домі підтвердили, що американські чиновники США щодня підтримують контакт із ЄС щодо можливих санкцій проти Росії, а Німеччина готова вжити серйозних заходів проти Північного потоку — 2.

5. Президент США підтвердив підтримку суверенітету та територіальної цілісності України

Ще напередодні розмови з Путіним Байден запевнив, що нагадає президенту РФ про підтримку суверенітету та територіальної цілісності України — і, як свідчить реліз Білого дому, дотримався цієї обіцянки.

6. США готові надати військову допомогу Україні та посилити східних союзників по НАТО у разі атаки РФ

Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван розповів на брифінгу, що під час розмови з Путіним Байден попередив його про додаткові заходи, яких вживатиме Вашингтон, якщо Україна стане об'єктом нового нападу.

«Він [Джо Байден] прямо сказав президенту Путіну, що у разі подальшого вторгнення Росії в Україну США та наші європейські союзники відповідатимуть жорсткими економічними заходами. Ми також надали б Україні додаткову оборонну техніку — окрім тієї допомоги, яку вже надаємо. І ми готові зміцнити наших союзників по НАТО на східному фланзі [Альянсу] додатковим [воєнним] потенціалом у відповідь на таку ескалацію», — розповів Салліван про попередження, озвучені Байденом.

Йдеться зокрема про країни Балтії, Румунії та Польщі — США готові позитивно відповісти на їхній запит про військову допомогу у разі ескалації російської агресії проти України.

7. Байден запропонував Путіну повернутися на шлях дипломатії щодо України

На тлі озвучених заходів можливої реакції США Байден окремо закликав Путіна до деескалації ситуації на кордоні з Україною та повернення до засобів дипломатії.

«Байден сказав президенту Путіну, що є ще один варіант [крім військового загострення та санкцій у відповідь]: деескалація та дипломатія», — озвучив позицію президента США Салліван, який був присутній під час розмови.

За його словами, США та їхні європейські союзники готові брати участь в обговоренні «значних стратегічних питань», включаючи теми, які турбують Вашингтон щодо Росії та навпаки.

«Нам вдалося це зробити [використати дипломатичні інструменти] у розпал холодної війни, і ми розробили механізми, які допомагають знизити градус нестабільності та підвищити прозорість, — нагадав Салліван. — Ми зробили це в епоху після завершення холодної війни завдяки Раді Росія-НАТО, ОБСЄ та іншим механізмам. Немає причин, через які ми не можемо діяти подібним чином і надалі - просуваючись уперед, за умови, що ми працюємо в контексті деескалації, а не ескалації».

Окремо радник Байдена з питань нацбезпеки заявив, що США також готові «підтримати зусилля щодо сприяння Мінським угодам на підтримку нормандського формату». «Такі зусилля можуть включати припинення вогню і заходи зміцнення довіри, які б допомогли просунути цей процес», — пояснив Салліван.

8. Путін порушив тему відновлення роботи дипмісій РФ та США

Путін, своєю чергою, поскаржився Байдену на труднощі роботи «урізаних» диппредставництв обох країн і запропонував «обнулити всі обмеження на функціонування дипломатичних місій».

При цьому російський президент назвав стан відносин РФ та США «незадовільним», однак заявив, що такий стан справ — нібито «наслідок лінії американської влади, яка ще п’ять років тому розпочала практикувати масштабні обмеження, заборони та масові висилки російських дипломатів, на що ми змушені дзеркально реагувати».

9. За підсумками розмови з Путіним Білий дім вважає, що він ще не ухвалив рішення про вторгнення в Україну

«Ми все ще не вважаємо, що президент Путін ухвалив [остаточне] рішення», — відповів Салліван на запитання журналіста про те, чи прояснилися для Байдена наміри Кремля щодо вторгнення в Україну після розмови з Путіним.

Що зробив сьогодні президент Байден — то це дуже чітко позначив наслідки, якщо він [Путін] зважиться на такий крок. Він також виклав альтернативний шлях, що фундаментально відповідає основним принципам і положенням, якими Америка керувалася в євроатлантичній сфері протягом останніх 70 років", — наголосив Салліван.

Він також дав зрозуміти, що найближчі кроки та дії Росії покажуть, який шлях обрав Володимир Путін.

«Прийдешніми днями буде більш зрозуміло, який вибір вони [РФ] зробили», — зазначив радник Байдена на брифінгу, додавши, що в цьому випадку для США «важливі вчинки, а не слова».

10. Байден готовий до подальших переговорів з Путіним, президенти обговорили Другу світову, Іран та кібербезпеку

Хоча головною темою двогодинної розмови, як визнали у Білому домі, була Україна, Байден та Путін також встигли обговорити:

  • проблему інформаційної безпеки та боротьби з кіберзлочинністю, а також необхідність діалогу між РФ та США з цих питань і спільних заходів щодо затримання та переслідування кіберзлочинців (зокрема йшлося про хакерів-вимагачів);
  • міжнародні зусилля щодо іранської ядерної програми, відновлення якої турбує США. «Лідери висловили надію, що переговори з цього питання, що відновилися наприкінці листопада у Відні, пройдуть у конструктивному ключі і дозволять вийти на прийнятні для всіх учасників рішення», — заявили в Кремлі;
  • діалог США та Росії з питань стратегічної стабільності.

Крім того, як заявили в Кремлі, у розмові з Путіним Байден торкнувся подій Другої світової війни (7 грудня виповнилося 80 років від дня атаки Японії на американську базу в затоці Перл-Харбор, після чого США офіційно вступили у війну).

«Байден за власною ініціативою почав згадувати про втрати двох країн і двох народів під час Другої світової війни, нагадав про несподіваний напад Японії на Перл-Харбор. Згадав, що він втратив своїх близьких та рідних. Він був розчулений і говорив дуже проникливо на цю тему», — заявив помічник президента РФ Юрій Ушаков.

У Білому домі окремо наголосили, що не бачать альтернатив прямим переговорам Байдена і Путіна та готові вести такі бесіди надалі.

«Від самого початку роботи цієї адміністрації ми переконані, що немає заміни прямому діалогу між лідерами, і це відповідає дійсності, коли йдеться про відносини між США та Росією. Таким чином, президент Байден привітав можливість чітко і безпосередньо взаємодіяти з президентом Путіним», — заявив Салліван.

Джерело: НВ

"Процес має йти": Кремль погрожує вбивати українців, навіть якщо настане перемир'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:53

Міністр закордонних справ країни-агресорки Сергій Лавров заявив, що Росія не збирається переривати бойові дії в Україні в разі початку переговорів щодо війни, яку розв'язала. Про це Лавров заявив в інтерв'ю росЗМІ, коментуючи домовленості, які нібито о...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...