У Росії спробували поглузувати з мера Дніпра і запропонували дрова в обмін на пам’ятники, але щось пішло не так (фото)

Голова адміністрації російського міста Кремьонки Калузької області Сергій Гусєв надіслав на ім'я мера Дніпра Бориса Філатова "відкритий лист". У ньому росіяни у знущальній формі запропонували обміняти знесені в місті пам'ятники російським діячам на "дрова для цивільного населення України": кам'яні боввани нібито "розкажуть підростаючим поколінням про їхню історію" і пробудять у росіян "національну самосвідомість і любов до батьківщини". Однак на свою глузливу пропозицію росіяни отримали таку відповідь, яку довго не зможуть забути. І "звернення", і відповідь на нього від Дніпровської міськради з'явилися у мережі, повідомляють Патріоти України.

У Дніпровській міській раді розповіли про "звернення" адміністрації російського міста Кремьонки Калузької області, в якому глава міськадміністрації Сергій Гусєв запропонував "викупити" у Дніпра знесені раніше в місті пам'ятники "видатним росіянам": вченому Михайлу Ломоносову, письменнику Максиму Горькому, льотчику Валерію Чкалову та поетові Олександру Пушкіну. В обмін на пам'ятники Гусєв знущально запропонував Філатову "дрова для населення".

"До Вас звертається адміністрація міста Кремьонки Жуківського району Калузької області з проханням передати нашому місту знесені пам'ятки культури у місті Дніпропетровську в обмін на дрова для цивільного населення України", - йдеться у зверненні.

За версією Гусєва, який раніше вже спробував "приторговувати" пам'ятниками і запропонував "викупити" у влади естонського міста Нарва знятий з постаменту російський танк Т-34, кам'яні велетні вкрай необхідні жителям Кременок для "пробудження національної свідомості".

"Наше місто та жителі зацікавлені у придбанні цих пам'ятників. Вони є свідками своїх епох і можуть розповісти підростаючим поколінням про їхню історію, тим самим пробудити національну самосвідомість, любов до своєї батьківщини, повагу до її історії та культури", - зазначено у листі.

Своє звернення до Дніпровської міськради Гусєв не лише опублікував у мережі, воно також було офіційно надіслано до Дніпра електронною поштою. Відповісти на "щедру пропозицію" у Дніпрі доручили секретареві міськради Олександру Санжарі.

Дніпровці у властивій їм неповторній манері нагадали адміністрації Кремьонок, що "свідками своїх епох" є не лише радянські пам'ятки росіянам у Дніпрі, а й самі ініціатори обміну.

"З листа вбачається, що адміністрація у Вашій особі трохи застрягла в минулому, оскільки так часто згадуваного Вами міста Дніпропетровська не існує вже років як вісім. Але щоб нам було комфортніше спілкуватися, ми можемо звертатися до Вас, як до старости власницького села або голови робітничого селища, яким Кремьонки були зовсім недавно. Майже впевнений, що новина про відміну кріпосного права також сягнула Ваших околиць", – зазначено у відповіді мерії Дніпра.

Далі автор відповіді від імені міськради Дніпра щиро привітав Гусєва зі стрімким технічним прогресом, який не оминув Кремьонки Калузької області.

"Лист прийшов до нас електронною поштою, тому просимо прийняти щирі привітання з тим, що до Вашого робочого селища дотягнули інтернет. Сподіваюся, Ви навіть встигли застати такі соцмережі, як "Фейсбук" та "Інстаграм" до того, як їх заборонив Роскомнагляд. А нормальні дороги , судячи з фото Вашого села, до Вас ще не дотягнули. Але, як у вас там кажуть, і Москва не одразу будувалася і потонула, до речі, теж не одразу", – написав від імені міськради Дніпра Санжара.

У листі також зазначено, що прибрані з вулиць Дніпра пам'ятники передані на зберігання до вирішення питання щодо їхнього статусу як культурної спадщини. Але в мерії Дніпра, втім, попередньо згодні "обговорювати питання обміну пам'ятника радянському письменнику Максиму Горькому на, як Ви висловилися, дрова для цивільного населення України".

Насамперед у Дніпрі запропонували Гусєву домовитися про місце проведення операції "купівлі-продажу". "Оскільки від визнаного міжнародним співтовариством кордону України до міста Кремьонки 350 кілометрів, а від самопроголошеного кордону РФ до нашого міста 40–100 (ми не змогли знайти жодну карту з актуальними уявними кордонами Росії), вважаємо, що найзручніше проводити в Запорізькій області , у її однойменному обласному центрі", – іронізують дніпряни.

Не менш важливим, але не проясненим до кінця, наголошується у листі, залишається також "обмінний курс пам'ятників Горького до дров": його у міськраді Дніпра "для стислості" запропонували позначати PGR/DRV.

Тут, пише Санжара, Дніпро готове до розумного торгу. "З урахуванням того, що ця пам'ятка дорога серцю кожного жителя міста, і отримала народну назву "Горький на унітазі", ми готові розпочати переговори при курсі PGR/DRV не менше 1/1000, тобто тисяча кілограмів дров за кожний кілограм статуї Горького. Унітаз же можемо рахувати за курсом не нижче 1/1500, оскільки ми з Вами разом розуміємо, яку цінність представляють унітази для кожного росіянина. Радимо якнайшвидше погодитися на наші умови, оскільки за кожен тиждень тяганини з ухваленням рішення Горькому планується відпилювати палець (тут ми жартуємо, звичайно)", - зазначено у листі.

Для "хранителів національної самосвідомості" з Кремьонок також запропоновано кілька варіантів "комплектації" пам'ятника Горького, що дозволить їм отримати ту частину статуї, яка більше від інших дорога "загадковій російській душі" середньостатистичного жителя РФ в цілому та Калузької області зокрема.

"Готові розглянути варіанти обміну статуї Горького без унітазу або унітазу без Горького, залежно від того, яка саме частина пам'ятника краще здатна "пробудити національну самосвідомість, любов до своєї батьківщини, повагу до її історії та культури" у мешканців Вашого муніципального новоутворення", – зазначено у листі-відповіді.

Відповідь міської влади Дніпра Гусєв опублікував у своїх соцмережах - разом зі своєю знущальною пропозицією. З якоїсь причини ані він, ані коментатори готовності Дніпра до торгу не оцінили.

Росіян цю відповідь обурив. "Відповідь лише підтверджує, які виродки там при владі", - написав один із користувачів, і багато жителів РФ висловлювали подібні думки.

Але в декого історія з пропозицією про викуп пам'ятників і відповіддю на нього викликала погані передчуття. "Навіщо ви звернули увагу укрон*цистів на наше місто, тепер вони можуть у подарунок направляти наприклад безпілотники з вибухівкою, не варто було цього робити, Сергію, ох як не варто!", - цитують російські сайти один із перших коментарів під публікацією Гусєва з відповіддю Дніпровської міськради.

Україна відводить з лінії фронту танки Abrams. Associated Press пояснила, що з ними не так

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:23

Українські війська відвели американські танки Abrams M1A1 від лінії фронту, оскільки з ними стало складно працювати. Про це пише Associated Press з посиланням на свої джерела. За словами журналістів, у всьому винні російські безпілотники, які повсюдно ...

"Як тільки Су-34 взятий на приціл, він буде приречений": Експерт озвучив формулу знищення російської авіації

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:14

На думку військового експерта, полковника запасу ЗСУ Петра Черника, керовані авіабомби, якими росіяни закидують прифронтові регіони, швидко перестануть бути проблемою, як тільки Україна отримає винищувачі F-16. Про це пише "24 канал", передають Патріот...