​У Росії з титаном стане туго? Запорізький комбінат Фірташа повернуто державі, - САП

Господарський суд Запорізької області повернув у власність держави Запорізький титано-магнієвий комбінат (ЗТМК), який контролювали структури бізнесмена Дмитра Фірташа. Про це повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура в середу, 4 серпня, зазначають Патріоти України.

Відзначено, що суд розірвав договір держави з компанією Толексіс Трейдинг Лімітед, яка входить у групу компаній DF Group. Цією групою володіє Фірташ.

Запорізький титано-магнієвий комбінат уже повертали державі в 2018 році, але тоді Верховний Суд ухвалив переглянути справу в суді першої інстанції.

"Сьогодні суд першої інстанції повністю задовольнив позов САП і своїм рішенням повернув Запорізький титано-магнієвий комбінат у власність держави", - заявили в прокуратурі.

У 2013 році Фонд держмайна уклав контракт із офшорною компанією Толексіс Трейдинг Лімітед про приватизацію Запорізького титано-магнієвого комбінату з метою нібито залучення інвестицій на впровадження сучасних прогресивних технологій та створення високорентабельного виробництва.

Компанія вклала в отримане підприємство 110 млн доларів для фінансування модернізації виробництва до встановлених термінів протягом 2013-2015 років. Але пізніше ці гроші були виведені з України шляхом перерахування на рахунки офшорних фірм.

"При цьому на модернізацію виробництва фактично було направлено тільки 20 млн гривень. Отже, з огляду на свідоме невиконання інвестором узятих на себе зобов'язань САП ініціювала розірвання договору про заснування ТОВ ЗТМК і повернення комбінату повністю у сферу державного управління", - додали в САП.

ЗТМК - єдиний в Україні і Європі виробник металевого губчастого титану. Його проектна потужність - 20 тисяч тонн на рік, але через зношування виробничих фондів підприємство на цей час може випускати 10 тисяч тонн губки. Держава володіє контрольним пакетом ТОВ ЗТМК, структури Group DF - 49%.

Коментар адвоката Tolexis Trading Limited Романа Чишинського:

Дане рішення прийняв Господарський суд Запорізької області – суд першої інстанції. Згідно законодавства, рішення цього суду набуває чинності лише у разі, якщо не буде оскаржене у відведений законодавством термін. Безумовно, ми вважаємо це рішення заангажованим та несправедливим та будемо його оскаржувати.

Ми вже довели у суді вищої інстанції, що всі аргументи, на які посилається Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Фонд державного майна України у справі ЗТМК – неправомірні. 28 січня 2021 року Вищий антикорупційний суд України повністю виправдав Володимира Сивака, якого звинувачували у вчиненні тих порушень, на які посилаються Фонд Держмайна та Спеціалізована антикорупційна прокуратура, підтвердивши відсутність цих порушень. З невідомих причин Фонд держмайна проігнорував це рішення. Як і цілу низку інших судових рішень не на свою користь.

Вважаємо, що Фонд держмайна у справі ЗТМК систематично порушує українське законодавство, порушує законні права інвестора, та маніпулює громадською думкою в питанні ЗТМК.

Є вагома причина: Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпіади у Парижі,

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:30

Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпійських ігор у Парижі. Побоювання, зокрема, викликані терактом у Підмосков'ї, передають Патріоти України з посиланням на Europe 1. Джерело видання у головному управлінні внутрішньої без...

У липні цього року російські війська можуть знову стояти під Києвом: У The Times виклали "лякалку" через зволікання Заходу

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:22

Існує загроза, що в липні 2024 року російські війська знову можуть опинитися під Києвом, а президент України Володимир Зеленський знову звернеться до країн Заходу з проханням не вивозити його, а надати необхідні українській армії боєприпаси, щоб битися...