Варвари квартирували на території станції кілька місяців: Рашисти зруйнували на Харківщині найбільший у Європі радіотелескоп

Будівля дослідної обсерваторії в Чугуївському районі повністю зруйнована та скоріш за все вже не підлягає відновленню

Під час окупації на території дослідної обсерваторії в Чугуївському районі знаходилися російські терористи. Вони пошкодили обладнання та зруйнували будівлі. Про це повідомляє Міністерство внутрішніх справ.

Зазначається, що будівля установи повністю зруйнована та скоріш за все вже не підлягає відновленню. Слід зазначити, що це найбільший не тільки в Україні, а й в усій Європі радіотелескоп. Територія займає понад 100 га. Дії окупантів завдали масштабних збитків.

Рашисти зруйнували на Харківщині найбільший у Європі радіотелескоп (фото, відео) фото 1
Рашисти зруйнували на Харківщині найбільший у Європі радіотелескоп (фото, відео) фото 2

Знаходились рашисти на території станції кілька місяців, до деокупації населеного пункту. Рили окопи та покинули після себе чимало боєприпасів та залишків від них.

Рашисти зруйнували на Харківщині найбільший у Європі радіотелескоп (фото, відео) фото 3

УТР-2 (український Т-подібний радіотелескоп 2-ї модифікації) – Т-подібний радіотелескоп декаметрових хвиль у Харківській області. Найбільший у Європі радіотелескоп декаметрових хвиль, що належить Радіоастрономічному інституту НАН України. Споруджений за ініціативи академіка С. Я. Брауде в 1970 році. Радіотелескоп являє собою велику фазовану антенну решітку, що призначена для спостережень у діапазоні 8-33 МГц. За роки експлуатації неодноразово модернізувався те переобладнувався.

Радіотелескоп побудований по принципу фазованої антенної решітки. Він складається з 2040 окремих широкосмугових шунтових диполів Надєєнко і має конфігурацію літери «Т». Одне плече розташоване у напрямку південь-північ і має довжину 1800 м. Інше плече, відповідно, спрямоване на Захід і має довжину 900 м. В кожному плечі 6 рядів диполів, вони групуються в секції та підсекції телескопу.


Захарова пожалілася на "ворожі дії" країн Балтії та пригрозила "асиметричними заходами"

неділя, 5 травень 2024, 23:39

Представниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що Москва планує запровадити економічні та транзитні санкції щодо Латвії, Литви та Естонії за «ворожі дії» щодо Росії. Про це повідомляє The Moscow Times, передають Патріоти України. «На ворожі дії прибалтів ...

Кількість постраждалих внаслідок обстрілу Харкова зросла, пошкоджено 20 будинків в центрі міста (відео)

неділя, 5 травень 2024, 23:03

Кількість постраждалих внаслідок удару російських окупантів по центральній частині Харкова 5 травня виросла до 15 осіб. Про це проінформувала у Telegram Харківська обласна прокуратура, передають Патріоти України. "Станом на зараз кількість травмованих ...