Великий крок вперед: Азербайджан заявив про вихід до Худаферінської та Гиз-Галаської ГЕС

Після взяття території під контроль Азербайджаном ймовірно відбудеться добудова обох гідрографічних вузлів з північного боку Араксу.

Азербайджан заявив про вихід національних збройних сил до Худаферінської та Гиз-Галаської ГЕС на кордоні з Іраном на річці Аракс, повідомляють Патріоти України.

Зведення цієї споруди відбувалось у 90-х роках, вже коли Азербайджан втратив контроль над територією. Історія будівництва станції розпочалась ще у 1988 році з підписання між СРСР та Іраном угоди про будівництво гідровузлів «Худаферін» та «Гиз-Галаси» на річці Аракс.

До розпаду СРСР у 1991 році роботи зі зведення ГЕС та і не були розпочаті, а вже незабаром у регіоні розпочались активні бойові дії між Азербайджаном та підконтрольних Вірменії збройних формувань з «Нагірно-Карабахської Республіки».

Відстань, на яку просунулися військові Азербайджану.

Будівництво мало відбуватися на рівноправних зобов’язаннях, а експлуатація станцій – рівнозначно обома країнами. Саме тому проєктно передбачено зведення гідроспоруди з симетричними будівлями ГЕС – з азербайджанської та іранської сторони.

Оскільки на момент зведення гідроелектростанцій правовий стан обох гідрографічних споруд був не до кінця погоджений, то будівництво відбувалось у режимі медійної секретності. Після взяття території під контроль Азербайджаном ймовірно відбудеться добудова обох гідрографічних вузлів з північного боку Араксу.

Потужність Худаферінської ГЕС оцінюють у 200 МВт (по 100 МВт з кожної зі сторін), що робить її однією з найпотужніших у регіоні. Гиз-Галаська ГЕС має меншу потужність – близько 80 МВт та її будівництво все ще відбувається з Іранського берегу.

Інформація про встановлення контролю над прилеглою до станції території з’явилась 17 жовтня 2020 року від засновника ресурсу Rasional.org, тоді він на своєму каналі в Twitter оприлюднив відео спочатку з відступом вірменських прикордонників, а згодом і з встановленням прапору Азербайджану на території Худаферінської ГЕС.

Сьогодні зранку, президент Азербайджану Ільхам Алієв озвучив новий перелік взятих під контроль населених пунктів, серед яких – Гумлаг, що прилягає до території Худаферінської ГЕС.

В цьому населеному пункті розташовані два Худаферінськи мости – побудовані в XVI столітті, один з них зберігся до наших днів, ще від одного лишилися декілька прогонів.

Також серед звільнених сіл були названі Солтанли, Амірварли, Машанли, Гасанлі, Алікейханли, Гаджили, Геярчінвейселлі, Ніязгуллар, Кечал Мамедрі, Шашвеллі, Гаджи Іслаілли та Ісагли, всі вони розташовані у Джебраїльському районі.

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...

"Здавайте паспорт та залишайтесь в іншій країні": Нардепка Безугла зробила нову скандальну заяву

четвер, 25 квітень 2024, 21:44

Народна депутатка Мар’яна Безугла закликала українців за кордоном виконувати свій обов’язок. В іншому випадку - відмовлятися від громадянства. Про це вона заявила в ефірі проєкту "Тема з Мосейчук", передають Патріоти України. "Якщо ви не бачите себе ук...