Венеціанська комісія знайшла недоліки в українському мовному законі

Комісія закликає українську владу відтермінувати втілення положень закону про мову.

Європейська комісія Ради Європи "За демократію через право" (Венеціанська комісія) вважає, що закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» не встановлює належного балансу між українською і мовами меншин Про це повідомили у Венеціанській комісії, передають Патріоти України.

Експерти з конституційних і правових питань ВК дійшли висновку, що закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» не забезпечує встановлення балансу між зміцненням української мови і захистом мовних прав меншин. На їхню думку, необхідно досягнути належного балансу у мовній політиці України, аби мовне питання не стало джерелом для міжетнічного напруження в країні. "До цього часу влада не змогла цього зробити також в останньому законі про державну мову", - заявили експерти ВК і наголосили, що це є основним висновком, схваленим Венеціанською комісією сьогодні.

Водночас, вони визнали, що в Україні мовна політика є надзвичайно складним, чутливим і вкрай політизованим питанням, особливо у контексті триваючого конфлікту з Росією. "Беручи до уваги особливе місце російської мови в Україні, а також утиски української мови у минулому, Венеціанська комісія повністю розуміє потребу сприяння у застосуванні української як державної мови", - йдеться у висновку.

Також зазначається, що з цієї причини похвальним є той факт, що закон про державну мову в Україні передбачає позитивні заходи і, зокрема він зобов'язує державу забезпечувати кожного українського громадянина можливостями опановувати мову завдяки системі освіти, організовувати вільні мовні курси та забезпечувати доступ до фільмів та інших культурних продуктів українською мовою. Крім того, експерти вітають той факт, що в кількох сферах закон забезпечує застосування мов меншин одночасно з державною мовою, посилаючись на очікуваний закон про меншини.

"Однак закон про меншини ще не є підготовленим, хоча його мали розробити одночасно із законом про державну мову, аби гарантувати необхідний баланс з самого початку. Експерти Ради Європи закликають Україну підготувати без жодних невиправданих затримок закон про меншини та розглянути відтермінування втілення положень закону про державну мову, які вже набули чинності, до того часу, поки не буде ухвалено закон про меншини", - наголосили у ВК. Також пропонується, щоб українська влада переглянула закон про державну мову та підготувала закон про національні меншини у консультаціях з усіма зацікавленими сторонами, особливо представниками національних меншин та корінних народів.

Вибори недійсні. Х*ло - узурпатор: Європарламент не визнав легітимність Путіна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 1:45

Країни-члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" 15-17 березня у Росії, за результатами яких "переможцем" оголосили Володимира Путіна. Відповідну резолюцію прийняв Європарламент у четвер, 25 квітня. Документ підт...

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...