"Відшили" рішуче, але дипломатично: МЗС України відреагувало на закиди голови ПАРЄ у недотриманні Києвом своїх зобов'язань

Дискредитована Асамблея порушивши головні засади свого існування в історії з державою-агресором, продовжує пересмикувати законами міжнародного права, приписуючи собі більше стосовно України, ніж дійсно має право

Катерина Зеленко

Україна не порушила жодного з документів Ради Європи, обов'язкових для виконання, як це стверджує у своїй заяві Ліліан Морі Паск'є. ПАРЄ є дорадчим органом, і в попередні роки Україна з повагою ставилася до її рекомендацій. Про це речниця Міністерства закордонних справ Катерина Зеленко заявила в коментарі агентству"Інтерфакс-Україна", зазначають Патріоти України.

"У попередні роки між Верховною Радою України і Парламентською асамблеєю Ради Європи існували дружні, партнерські відносини, які сьогодні навряд чи можна так охарактеризувати. На тому етапі, коли була довіра і взаємоповага, коли ПАРЄ користувалася авторитетом, керівництво ВР ініціативно запрошувало ПАРЄ спостерігати за виборами в Україні", - сказала Зеленко.

Речниця підкреслила, що ПАРЄ є дорадчим органом.

"В міжнародній міжурядовій організації, якою є Рада Європи, існують тільки два органи, рішення яких є обов'язковими до виконання: це Комітет міністрів і Європейський суд з прав людини. А ПАРЄ є дорадчим органом відповідно до Статуту Ради Європи. Україна завжди з повагою ставилася до порад ПАРЄ і виходила з важливості імплементації таких порад", - зазначила речниця.

За словами Зеленко, парламент не зобов'язаний запрошувати ПАРЄ спостерігати за виборами.

"Асамблея у своїх правилах процедури зазначила, що спостерігати за виборами є правом Асамблеї. Але це зовсім не означає, що парламент зобов'язаний запрошувати ПАРЄ спостерігати за виборами", - зазначила вона.

Зеленко додала, що на сьогодні в МЗС немає жодного звернення від цього дорадчого органу. Також міністерству невідомо, чи є воно в ЦВК або ВР.

"Нам здається, що ПАРЄ слід було б замість того, щоб емоційно реагувати на рішення керівництва Верховної Ради в публічному просторі, вступити в діалог і провести консультації з делегацією України в Асамблеї", - зазначила речниця МЗС.

Нагадаємо, 25 червня ПАРЄ ухвалила резолюцію про зміну характеру санкції механізму, в якій запросила Росію повернутися до роботи в ПАРЄ без обмежень права голосу. Незважаючи на нічне голосування, явка депутатів була вищою за звичайну. За резолюцію проголосували 118 депутатів, 62 проти, 10 утрималися.

2 липня в Україну прилетіла делегація Парламентської асамблеї Ради Європи, яка мала оцінювати хід передвиборчої кампанії в Україні. Цього ж дня стало відомо, що голова Верховної Ради Андрій Парубій скасував запрошення для Парламентської асамблеї Ради Європи здійснювати спостереження за достроковими парламентськими виборами в Україні.

По одному місту за раз? Росія змінила тактику ракетних обстрілів України, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:22

Російські окупанти змінили тактику масованих атак на Україну - ворог спочатку накопичує крилаті ракети, а потім завдає максимального удару по одному місту, передають Патріоти України. Авіаційний експерт, заступник генерального директора компанії із вир...

"Над нами летить, падло": У ПС показали, як збивали "Шахед " на півдні

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:59

Командувач Повітряних сил Микола Олещук показав бойову роботу протиповітряної оборони по ворожих дронах-камікадзе на півдні країни 29 березня, передають Патріоти України. Пряма мова: "Цієї ночі воїни Херсонської зенітної ракетної бригади Повітряних Сил...