Воно ж і повзати не вміє: "Уралвагонзавод" провалив поставки недоробленої "Армати", передані Міноборони РФ "каліки" мають якось пройти низку випробувань та модернізацій

Найдорожчий танк Росії в теперішньому стані коштує, за деякими даними, майже півмільярда рублів. Тобто майже вдвічі дорожче, ніж Т-90 і в три рази більше, ніж модернізований Т-72

Замість запланованих 44 одиниць бронетехніки, створених на розрекламованій платформі «Армата» (танк Т-14, важка БМП Т-15 та БРЕМ Т-16) ВАТ «Уралвагонзавод» (УВЗ) у цьому році відвантажить на потреби ВС РФ лише 16 машин, з яких 4 це БРЕМ. Відповідну інформацію оприлюднило спеціалізоване російське видання «Военно-промышленный курьер», зазначають Патріоти України.

Видання нагадує, що «Уралвагонзавод», згідно з укладеним з Міноборони контрактом (підписаним ще у 2015 році та подовженим у 2018 – прим.), повинен до кінця 2021 року надати 132 машини, створених на платформі «Армата», тобто по 44 одиниці щорічно.

«Але, навіть з урахуванням даної партії, його (УВЗ) заборгованість складе 28 машин. Виготовити їх за час, що залишився до кінця 2019 року - нереально. У наявності явне відставання від графіка», - вказують автори.

Російська важка БРЕМ Т-16 на перспективній важкій гусеничній платформі «Армата» / Фото: УВЗ

«До того ж, державні випробування машин на платформі «Армата» ще не завершені й продовжаться до кінця 2019 року. Тільки після цього буде прийнято остаточне рішення про серійні закупівлі, які можуть бути скориговані, можливо, в меншу сторону», - додають вони.

Відзначається, що ряд систем озброєння танка Т-14 «Армата» вимагає подальших випробувань та дослідної експлуатації у військах.

«Судячи з усього, така доробка може торкнутися силової установки, трансмісії, прицільного комплексу. Для танкової гармати належить розробити нову номенклатуру боєприпасів, включаючи керовані, з підривом на траєкторії польоту», - стверджують експерти.

Російська важка БМП Т-15 з бойовим модулем «Кинжал» на перспективній важкій гусеничній платформі «Армата» в експозиції Міжнародного військово-технічного форуму «Армія-2018». Кубінка, 21.08.2018 / Фото: popmech.ru

Крім того, є «питання і до контролю екіпажу, що знаходиться в броньованій капсулі, за бойовою обстановкою навколо танка». «Повернути капсулу, як вежу, не представляється можливим, тому упор робиться на оптичні засоби та електроніку, які в бою можуть підвести. Все це спонукає Міноборони проявляти граничну обережність у вирішенні питання про закупівлю великих партій», - додають вони.

Нагадаємо, роботи над універсальною гусеничною платформою «Армата» велися з 2009 по 2015 роки. У 2015 році була виготовлена передсерійна партія з 20 танків, які продемонстрували на військовому параді 9 травня у Москві. Після цього російські ЗМІ захлеснула справжня «арматоманія» й безліч обіцянок від державних чиновників різного рангу про постачання нового озброєння в велетенській кількості (подекуди озвучували кількість у 3 тисячі одиниць) в найближчі роки. Однак жорстка реальність внесла свої корективи.

Російський танк Т-14 на перспективній важкій гусеничній платформі «Армата» в експозиції Міжнародного військово-технічного форуму «Армія-2018». Кубінка, 21.08.2018 / Фото: Михайло Терещенко

«Якщо танк «Армата» витримає всі перетурбації, як і передбачено до кінця 2019 року, то Міністерство оборони, проведе комплексні військові випробування, перш ніж прийняти рішення про масові закупівлі. Про це говорив Юрій Борисов. Машину перевірять в різних умовах експлуатації, проженуть через різні кліматичні зони, поки не переконаються, що вона за всіма параметрами відповідає вимогам танка ХХI століття. Так що перед серійною «Арматою» ще досить довгий шлях до війська», - наголошують у «ВПК».

Таким чином, можна констатувати, що чергові рекламні обіцянки російської влади, про масштабні постачання найближчим часом «немаючої аналогів у світі» «Армати» до власного війська знову закінчилися нічим і доля цього амбітного проекту й по цей час невизначена.

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...