Все тільки починається: "До виборів ще буде багато сюрпризів, а в другому турі почнеться дуже жорстка гра", - політичний експерт

Вибори президента України відбудуться вже в неділю, 31 березня. Багато експертів стверджують, що їхній результат здатний змінити долю країни.

Юрій Романенко

Згідно з майже усіма соціологічними дослідженнями, у першому турі перемога одного кандидата практично неможлива. Але хто вийде в другий тур, передбачити не може ніхто. Суперечки про те, хто повинен стати новим главою держави, вже розкололи суспільство. Співзасновник Українського інституту майбутнього, шеф-редактор аналітичного порталу "Хвиля" Юрій Романенко розповів, що до дня голосування може статися ще багато подій, але виборцям потрібно думати і аналізувати, за що ти голосуєш, бо саме від нас залежить, яким шляхом піде Україна, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

- За даними ЦВК більш як 315 тисяч українців змінили місце голосування. Чи можна вважати, що це велика кількість бажаючих і явка в цілому буде високою?

- Я не можу сказати, що це якась величезна цифра, хоча в останні дні ми бачили великі черги охочих змінити місце голосування. Я думаю, що реальна кількість тих громадян, які повинні були зареєструватися, бо живуть не за місцем прописки, має бути в кілька разів більше. І ще є кілька мільйонів громадян, які перебувають за кордоном. Це все вказує на те, що мобілізація виборців може бути досить великою. Наприклад, будуть готові прийти близько 80% прихильників Порошенко, у Тимошенко - до 90%, у Зеленського - близько 70%. Але в останнього проблема, що третина його виборців, а то і більше, можуть не дійти до виборчих дільниць. Тому так, рейтинг у нього високий, але в реальності все може обернутися по-іншому, враховуючи, що у нього немає своїх "сіток" у регіонах, тут навіть мова не про підкупи, а про агітаторів, членів комісій тощо. Тому йому буде важче "взяти за руку" виборця і привести на дільницю. А ці "партійні сітки" є у його головних суперників - Тимошенко і Порошенко. Тому може бути багато сюрпризів, і з цим пов'язана головна інтрига. Оскільки всі кандидати дихають ніс у ніс в плані проходження до другого туру, але ніхто не знає, хто з них пройде.

- Останні рейтинги показали, що Порошенко вже обійшов Тимошенко. Чим ви це пояснюєте? Тому що після скандалу навколо Укроборонпрому, здавалося, що його рейтинг впаде?

- По-перше, нашому виборцю дуже подобається, коли його обкрадають, обманюють, нагинають тощо. Друге пояснення, що, ймовірно, зелений змій-спокусник дістався і до наших соціологів. Тому що за кілька днів до цього в рейтингах Разумкова у Порошенка було 16%, через три дні стрибок до 22,7%. Я не вірю в цей відсоток. Тому що це означало б, що він фактично досяг стелі до другого туру. З огляду на те, що він має практично 50% антирейтингу, тобто це люди, які його ненавидять і не будуть за нього голосувати за жодних обставин, і ще близько 25% - які просто його не люблять. Тобто ця цифра взагалі не зрозуміла.

- У МВС заявили про те, близько 20% українських виборців на вибори не ходять, і за рахунок них можливі фальсифікації зі списками. Це допоможе вивести у другий тур когось із топових кандидатів?

- Коли в одній квартирі реєструється по 500-700 людей, це вже має насторожити... Потім є ще "мертві душі" у виборчих списках, які на кожних виборах спливають.

Це все створює передумови того, що Порошенко не проходить до другого туру. Він соціологічно не може перемогти, він на третьому місці. У Тимошенко рівномірний рейтинг по всій країні, і своїх 20-22% вона має. У Зеленського аналогічно - близько 30%. Ключове питання, скільки з цього відсотка дійде до виборчих дільниць? Наприклад, не дійшло 7-8%, все одно залишається великий відсоток, готових голосувати за Зеленського. А у Порошенка близько 15-16% - стеля, відповідно, він не дотягує до лідерів гонки близько 5-7%. Ось ці 5-7% вони і будуть намагатися натягувати такими способами - "сітками", різними махінаціями.

Питання, чи зможуть правоохоронні органи контролювати і фіксувати всі махінації? Тому що, якщо Порошенко проповзає до другого туру, тоді починається дуже жорстка гра.

Є ще другий момент. Якщо Порошенко бачить, що він не проходить у другий тур, то він буде використовувати всі ці порушення для того, щоб обґрунтувати скасування виборів через суд. Тобто, чим більше ти створюєш передумов для хаосу, тим більша ймовірність, що в разі поганої тенденції для нього, цей хаос можна використовувати як логічне і цілком правове обґрунтування, щоб зірвати результати виборів.

- На вашу думку, Зеленський - найзручніший кандидат у другому турі, як для Тимошенко, так і для Порошенка?

- Звичайно. Для Тимошенко краще зустрітися в другому турі із Зеленським, тому що так буде спокійніше. Адже навіть якщо Тимошенко програє Зеленському, турбулентності або якоїсь кризи не буде. Юлія Володимирівна і Зеленський можуть після виборів спробувати сформувати коаліцію. Або вона може почекати до парламентських виборів, і якщо Зеленський буде недоговороздатний, то вони всі будуть вичікувати, коли він почне втрачати рейтинг і скористаються цим. Тим більше що Тимошенко про "новий курс" заявила: давайте зробимо парламентську республіку, де буде канцлер. У цьому випадку, дійсно прибирається дуалізм, який є сьогодні - вертикаль Кабміну і вертикаль президента, які постійно конкурують між собою. Тому ми маємо те, що маємо 27 років. Тобто Юлія Володимирівна, навіть програвши президентські вибори, має шанс залишитися на коні, вигравши парламентські.

Якщо Порошенко потрапляє до другого туру, то вони будуть розглядати Зеленського як слабкого кандидата. Я думаю, що вони вивалять якісь переговори між Зеленським та його партнерами в Росії, і будуть на цьому грати. Це може не спрацювати, тому що для багатьох людей Порошенко став абсолютним злом, і довіри до нього немає.

Може спрацювати якась ескалація. Петро Олексійович може придумати черговий "Азов", і всі будуть говорити: дивіться, росіяни нам знову загрожують, не час змінювати командувача. Ось це може спрацювати.

- Серіал "Слуга народу" - це передвиборча агітація?

- Формально, ні. Скажімо, це грамотно закамуфльований інструмент, який, звичайно ж, грає на користь Зеленського, і в якому виборцю доносять базові меседжі кампанії Зеленського, оскільки всі асоціюють серіал із ним.

- Офіційно на виборчу кампанію витрачено понад мільярд гривень. Неофіційно, очевидно, суми набагато більше. Такі колосальні вливання за перемогу - розуміння того, що ці гроші в короткі терміни повернуться або, може, це все-таки альтруїзм?

- Я думаю, що реально там витрачено мільярд доларів. Дуже смішно, на рахунок альтруїзму. Коли ти розумієш, скільки ти можеш заробити в наступні п'ять років, ось взяти навіть приклад Петра Олексійовича, то витратити мільярд - не так вже й багато для пролонгації своєї власної каденції. А потім сидіти і паразитувати за рахунок облігацій внутрішньої позики, або євробонди продавати через якісь офшори, контролюючи НБУ і фінансову систему і ставити завищені відсотки. Ми ж, платники податків, це все оплачуємо. Тому важливо думати, за що ти голосуєш.

Кожна група виборців вибирає, за яку групу функцій голосуватиме. Група виборців Порошенка вибере підтримку мильної бульбашки. Тобто ці люди хочуть жити в мильній бульбашці: мова, віра, уявна патріотичність. Прихід Зеленського - це прихід антисистемного, ліберального електорату, який хоче лібералізації, який хоче, щоб держава перестала лізти в кишені українців. І третій електорат - патерналістський, який йде за Юлею Володимирівною, який хоче сильну державу, яка буде грати сильну роль. Вона розігрує образ цієї сильної "матері", яка в разі перемоги забезпечить справедливість. І є "болото", яке між цими трьома групами бігає.

Кожна з цих груп хоче від держави якісь функції. Наприклад, група Зеленського хоче, щоб у держави було менше функцій, це такі собі ліберали. Юліна група - це соціал-демократи з українським обличчям. А у Порошенка - націонал-демократи, які трансформувалися в націонал-консерваторів з архаїчним курсом, де різні скріпи грають важливу роль. Путін робить те саме, Трамп намагається це саме робити. Тут важливо пам'ятати, що ми вибираємо не людей, а боремося за функцію з боку держави, за конфігурацію, яка забезпечує наше просування. Тому не потрібно робити свій вибір, з огляду на те, що: Петя мені не подобається, не буду за нього голосувати, або Зеленський несерйозний, або Юлю не люблю. Потрібно вибирати функцію держави, менше зло і можливість реальних змін.

- Яким буде день виборів - 31 березня? Яку прогнозуєте явку?

- Буде весело. Спори за кращого кандидата в чергах, насичена робота всередині штабів, кого підтягти за 1000 гривень, кого притягти за руку, кого підставити. До восьмої вечора, коли виборчі дільниці будуть закриватися, всі з нетерпінням чекатимуть результатів екзитполів, кожен буде чекати свій, щоб сказати, що це самий справедливий і чесний результат. І найцікавіше почнеться, коли будуть рахувати голоси, потім ставити мокрі печатки. Але головне, щоб ці папірці з мокрими печатками по дорозі кудись не зникли. А потім будуть скандали, з'ясування стосунків, але дай бог, щоб не почалася стрілянина.

Явку складно прогнозувати, але рекордною вона бути не може в країні, в якій немає декількох мільйонів осіб. Реальна кількість людей, які можуть голосувати не більш як 24 мільйони. Тому на виборчі дільниці можуть прийти в кращому випадку 70% цих людей, тобто долю країни вирішуватимуть 17-18 мільйонів осіб, з яких половина - пенсіонери. Тому так важливо прийти на вибори і проголосувати. Чим більшою буде явка, тим меншою буде можливість фальсифікацій.

"Крипта - ох**нна тєма": Справу "слуги народу", який намагався підкупити Мустафу Найєма, направили до суду

вівторок, 16 квітень 2024, 19:40

Справу народного депутата від Слуги народу Андрія Одарченка, якого викрили на спробі підкупу голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафи Найєма, скерували до суду. Про це повідомив Центр протидії корупції у вівтор...

НАБУ оголосило в розшук ексзаступника секретаря РНБО

вівторок, 16 квітень 2024, 19:15

У вівторок, 16 квітня, Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, якого обвинувачують у зловживаннях під час закупівлі автомобілів для армії. Про це повідомляє пресслужба НАБУ у ...