З архіву ПУ. Україна з Польщею створили протитанковий ракетний комплекс "Пірат", характеристики та перші фото

В рамках співпраці між українським підприємством ДержККБ "Луч" і польською компанією Mesko був створений легкий протитанковий комплекс ПТРК "Пірат", передають Патріоти України у липні 2020 року. Польська сторона вперше надала фото нової розробки - насамперед нової керованої ракети.

Принципова особливість нової розробки - система наведення ракети в ПТРК "Пірат". Ракета наводиться на ціль за допомогою лазерного підсвітлювача, промінь якого формує на цілі точку, в яку і повинна потрапити ракета.

Також для ракети "Пірат" був створений детекційний модуль, який направляє ракету під час польоту на пляму лазера, що підсвічує ціль. Також були розроблені і впроваджені в серійне виробництво кремнієві квадрант детектори, що працюють у близькій частини інфрачервоного спектра (SWIR).

Максимальна дальність стрільби в піхотному варіанті ПТРК "Пірат" становить 2500 м. Ракета обладнана бойовими частинами з трьома типами вагою 2,5 кг - кумулятивною, термобаричною і осколково-фугасною.

Сама ракета важить 10 кг і має калібр 107 мм, запускається з транспортно-пускового контейнера (ТПК) довжиною 1180 мм. Маса спорядженого ТПК з ракетою - 15 кг.

У складі прицільного комплексу ПТРК входять денний і цілодобовий тепловізійний приціл, лазерний цільової покажчик, електронний компас і GPS-приймач. Час польоту ракети - 12 секунд. БЧ гарантує пробиття на рівні 550 мм RHA, прикритої ERA.

До головних переваг використання комплексів "Пірат" відносяться можливість перенесення одним солдатом, простота використання дешевої ракети; короткий час реакції на загрозу; фактичне відповідність тактиці типу "вистрілив і забув" з точки зору оператора, хоча і вимагає лазерного підсвічування мети; можливість швидкого пуску ракет по цілях, послідовно підсвічених оператором лазерного підсвітлювача.

Джерело: Defense Express

"Це справді дуже серйозно": Папа Римський знову закликав Україну до переговорів з РФ

четвер, 25 квітень 2024, 10:45

Папа Римський Франциск знову закликав Україну до переговорів з РФ. Нова заява понтифіка прозвучала на на тлі війн в Україні та Секторі Гази. На його думку, "досягнутий мир кращий, ніж безкінечна війна". Про це пише CBS News, передають Патріоти України...

У Повітряних силах розповіли деталі атаки по Черкащині - росіяни вдарили "Іскандером" по Смілі

четвер, 25 квітень 2024, 10:28

У Повітряних силах розповіли деталі атаки по Черкащині, передають Патріоти України. "Було вражено цивільну інфраструктуру, пошкоджено логістичне сполучення зализиці. Крім того, удар пошкодив адміністративні будинки та пошкодив авто та цивільне майно",...