З архіву ПУ. Винуватцями Іловайської трагедії були Корбан і Коломойський, - естонський журналіст (відео)

Відправка добровольців з Дніпра на штурм Іловайська - смертельно небезпечне завдання, оскільки бійці були непідготовлені і не мали потрібного озброєння.

Початок Іловайської операції здавався успішним. Ілюстрація: соцмережі.

Одним з винуватців Иловайської трагедії, що забрала життя півтисячі українських солдатів, в серпні 2014 року, є тодішній заступник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Геннадій Корбан. Такий висновок зроблено у фільмі «Битва за Дніпро», який представив в Брюсселі естонський журналіст-розслідувач Крістер Паріс, передають Патріоти України.

«За даними іноземних ЗМІ, Ігор Коломойський створив справжню приватну армію, витрачаючи 10 мільйонів доларів в місяць і зосередивши разом з Корбаном, до 20 тисяч бійців, - розповів К. Паріс. - Саме тут, в Дніпропетровській облдержадміністрації, прийняли рішення атакувати окупований Іловайськ. Ресурсів було як би досить. Молоді люди, часто без будь-якої військової підготовки, були сповнені патріотизму і відчували обов'язок захищати Україну. Згодом це стало однією з найбільших катастроф в нинішній війні. Тепер, через чотири роки, люди до цих пір запитують: що ж сталося, і хто в цьому винен?».

Щоб зрозуміти всі причини Иловайської трагедії, Крістер Паріс записав інтерв'ю з очевидцями трагічних подій серпня 2014 року. Зокрема, доброволець Ярема Галайда підтверджує роль Геннадія Корбана в спонуканні бійців до штурму Іловайська.

«Корбану захотілося своє ім'я підняти, я так розумію це все. Він зібрав усіх командирів добробатів, оскільки фінансування їх йшло з Фонду оборони країни, він почав їх шантажувати, примушувати йти в бій, в Іловайськ», - розповів Крістер Парису Ярема Галайда.

Власне, відправка добровольців з Дніпра на штурм Іловайська - це вже смертельно небезпечне завдання, оскільки бійці були непідготовлені і не мали потрібного озброєння, з'ясував Крістер Паріс.

«Добровільні підрозділи не мали важкого озброєння. Вони перебували в штаті в міністерстві внутрішніх справ, і вони не були призначені для ведення серйозних боїв. Основне призначення - зачистка вже звільнених територій від залишкових банд терористів», - розповів в інтерв'ю естонському журналісту блогер і історик Дмитро Вовнянко.

Роль Корбана в Иловайській трагедії згадав і начальник Генерального штабу Віктор Муженко. Що-правда, зазначивши необхідність всебічно розслідувати обставини організації цієї кампанії. У фільмі наведена відповідна цитата міністра.

Ще однією причиною розгрому добровольців в Іловайську є пряме вторгнення кадрових військових російської армії, і цинічний розстріл беззбройної колони українських солдат в так званому «зеленому коридорі».

"Вони володіють українською мовою або суржиком": У Раді резервістів ЗСУ назвали ймовірні завдання російських ДРГ у разі появи на Київщині

четвер, 28 березень 2024, 16:39

Проникнення розвідувально-диверсійних груп ворога в столицю може вплинути на рівень застосування Росією масованих атак, це надзвичайно серйозно. Про це повідомив військовослужбовець ЗСУ, голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко в етер...

"Два-три-чотири місяці справді будуть неймовірно тяжкими": Денисенко попередив, що РФ готує "бліцкриг"

четвер, 28 березень 2024, 16:25

Найближчі кілька місяців будуть важкими для України. Окупаційна російська армія буде намагатися провести новий бліцкриг. Таку думку висловив політолог Вадим Денисенко в ефірі "Radio NV", передають Патріоти України. "Росіяни будуть робити все від себе ...