"Захід поступово трансформує своє бачення": Жовтенко пояснив, чому союзники часто вагаються з допомогою Україні

Лідери західних країн нерідко зволікають із рішеннями про надання Україні певних видів озброєння. Це пояснюється тим, що їм доводиться зважати на багато факторів, серед яких політична позиція союзників, політична позиція опонентів всередині країни, а також сприйняття громадськістю тих чи інших заяв або кроків щодо допомоги нашій країні. Про це у випуску OBOZ.Talk сказав експерт-міжнародник Тарас Жовтенко, передають Патріоти України.

Він зауважив, що країна-агресор Росія постійно використовує свої гібридні інструменти для того, щоб впливати на події на Заході, тож нашим західним партнерам інколи дуже важко даються окремі заяви та стратегічні кроки.

"І наші західні партнери роблять це з таким дуже обережним розрахунком і дивляться на реакцію росіян. Чи призведе це до виходу цієї ситуації з-під контролю. Наші західні партнери пакують в таку дуже, уже, як кажуть, набило оскомину нам цей вираз, загрозу ескалації", – зазначив Жовтенко.

Попри це, переважна більшість наших західних союзників чудово розуміє, що Росія ескалує ситуацію на фронті незалежно від того, що вони роблять. Коли росіянам це потрібно, коли вони відчувають, що вони мають можливість і ресурс для того, щоб розгортати наступальні дії на певних ділянках фронту, вони це роблять безвідносно до того, що отримала чи не отримала Україна якесь озброєння.

Російська риторика впирається не стільки в те, що росіяни хотіли б зробити, а в те, що вони реально можуть, пояснив експерт. "Той самий ядерний шантаж і загроза Кремлем використання ядерної зброї проти Заходу, вона знову ж таки впирається в те, що в практичній площині Кремль чудово розуміє, що ядерна зброя в даному випадку вона Кремлю може допомогти посилити позицію тільки до того моменту, поки Кремль не натисне червону кнопку і не використає цю ядерну зброю. Тому що після цього, після того, як росіяни цю червону лінію перейдуть, насправді вже для Заходу тоді точно ніяких червоних ліній не буде і точно не буде ніякого вагання з приводу того, що можна робити не просто в контексті допомоги Україні, а що можна робити безпосередньо з російською армією на території України і з російською армією на території Росії", – зазначив він.

Жовтенко нагадав про те, як спочатку країни Заходу говорили Україні, що їй краще не бити по території окупованого Криму, проте зрештою союзники не просто надають нам зброєю, а й допомогли скласти список тих ворожих обʼєктів, які треба знищити на півострові.

"Захід поступово трансформує своє бачення, свою позицію у всій цій історії, яка пов'язана з російською війною проти України...Зрештою ми тепер маємо і Storm Shadow, і французькі SCALP, і американські ATACMS", – сказав експерт.

Путін припустився великої помилки: Жирнов пояснив, що не так пішло в Китаї

неділя, 19 травень 2024, 10:50

Глава РФ Володимир Путін відвідав Китай, де зустрівся із президентом країни Сі Цзіньпіном. Він не скупився на компліменти, сказав, що вчить китайську мову, почувається, ніби вдома, а потім взагалі назвав росіян та китайців братами. . Росія зараз склад...

"Вони це знають": Екскомандир роти "Айдару" пояснив, чому атака армії РФ на Харківщині не була розвідкою боєм

неділя, 19 травень 2024, 10:42

Штурми росіян півночі Харківської області не є розвідкою боєм, це повноцінний наступ. Однак в окупантів завдання максимум - не захоплення Харкова, а вихід на позиції, які б дозволяли артилерії ЗС РФ працювати по облцентру. Такою думкою поділився в ефір...