Закрити небо за $50 000 000 000: Німеччина, Франція та Іспанія запустили найбільший в історії Європи оборонний проект

До 2040 року в Європі має з'явитися система ведення повітряних боїв нового покоління, у проект передбачається інвестувати до 50 мільярдів євро.

У понеділок, 17 червня, в рамках Паризького авіасалону в Ле-Бурже відбулася церемонія підписання рамкової угоди з виробництва системи ведення боїв у повітрі нового покоління, в якій брали участь міністри оборони трьох країн Урсула фон дер Ляйєн, Флоранс Парлі і Маргарита Роблес, а також президент Франції Емманюель Макрон, повідомляють Патріоти України з посиланням на DW.

Крім того, представники трьох країн підписали угоду про проведення аналізу здійсненності спільного оборонного проекту, в рамках якого передбачається оцінити технічні рішення і можливу вартість нової системи. За словами фон дер Ляйєн, тим самим сторони зробили "величезний крок вперед" під час здійснення нового оборонного проекту.

Так звана система ведення повітряних боїв майбутнього (Future Combat Air System, FCAS) має бути готова до бойового використання до 2040 року. На відміну від європейських винищувачів Eurofighter Typhoon, йдеться не тільки про окремі бойові літаки, а про цілу систему, що включає також супроводжуючі загони безпілотників, флагманські і патрульні літаки, наземні станції і супутники. Весь комплекс систем має обмінюватися даними в режимі реального часу. Загальна вартість проекту оцінюється в суму до 50 мільярдів євро.

Тільки на розробку концепції Німеччина і Франція виділили по 32,5 мільйони євро. В рамках цього дослідження до кінця 2020 року передбачається скласти детальний план того, що буде входити в нову систему. Керівництво проектом здійснює Франція. Міністерство оборони в Парижі в рамках проекту укладатиме окремі угоди з промисловістю. При цьому залишається незрозумілим розподіл частин проекту між окремими країнами.

"Для перемоги нам потрібна диктатура": Нардеп від "Слуги народу" відзначився скандальною заявою

вівторок, 19 березень 2024, 13:41

Нардеп від "Слуги народу" Сергій Демченко заявив, що зараз максимальну кількість рішення приймає особисто президент Володимир Зеленський і "диктатура – це інструмент, який може допомогти нам перемогти у війні проти Росії". Про це він сказав в ефірі тел...

Боєприпаси для артилерії теж будуть: Бельгія надасть Україні великий пакет військової допомоги

вівторок, 19 березень 2024, 11:44

Бельгія планує передати Україні пакет військової допомоги на суму 450 мільйонів доларів. До нього увійдуть близько трьох сотень бойових броньованих машин LMV й три мінні тральники. Про це пишуть видання Belga та Shephard Media, посилаючись на слова мін...