"Жодна ППО ще не стикалася з такою загрозою": Коваленко розповів, чим страшні Україні С-300 та С-400

Повітряні сили ЗСУ наразі не мають можливості знищувати ракети, які окупанти пускають із ЗРК С-300 та С-400, адже вони дуже складні для ліквідації. Про це в інтерв'ю "Главреду" розповів блогер, військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, передають Патріоти України.

Як зазначив Коваленко, Росія використовує комплекси С-300 та С-400 не за призначенням. С-300 та С-400 – це комплекси ППО, але росіяни використовують їх не для завдання ударів по повітряних цілях, а по поверхні.

"У них ще наприкінці весни виник дефіцит ракет тактичного та оперативно-тактичного рівня, таких як "Точка-У" та "Іскандер". Росіяни не могли їх використовувати у великій кількості, і саме тому почали переналаштовувати С-300 для завдання таких ударів. Тому що, на відміну від вищезгаданих ракет, Росія має велику кількість ракет до С-300 - у неї їх тисячі", - розповів експерт.

За його словами, мінус цих ракет у тому, що коли їх переналаштовують на завдання ударів по поверхні, значно погіршуються їхні характеристики. Вони стають неточними, і для щоб завдати точного удару, їх потрібно коригувати. Тобто потрібно, щоб був коригувальник, який знаходиться безпосередньо біля того обʼєкта, по якому треба завдати удару. Тому С-300 використовується на невеликій відстані, максимум – від 50 до 70 кілометрів. Бо чим більша відстань, тим менша точність.

Водночас Коваленко зауважив, що з С-400 ситуація інакша, бо ці ракети мають можливість завдання ударів на відстані до 200 кілометрів. Крім того, ці ракети теж мають невисоку точність.

"Тепер Росія почала їх використовувати для здійснення терористичних ударів (бо оскільки ракети не високоточні, їх просто спрямовують у напрямку міст – куди саме "прилетить", нікого не хвилює) по Київщині та Києву, бо максимальна відстань польоту цих ракет дає таку змогу. Також їх можуть спрямовувати у бік Сум чи Чернігова", - пояснив військово-політичний оглядач.

Він підкреслив, що перехід росіян на ЗРК С-400 демонструє їхній відчай, бо вони не мають можливості реалізовувати більш масштабний вогневий вплив на Київ за рахунок авіаційних чи крилатих ракет.

"Саме тому вони використовують унікальний для російської армії ЗРК С-400, який вважається найсучаснішим і найдорожчим у Росії. Тобто цим Російська Федерація зайвий раз доводить, що їй не вистачає ресурсу. Але нам у їхньому збитті це жодним чином не допомагає, бо для їхнього знищення у нас немає відповідних систем", - зазначив Коваленко.

Експерт наголосив, що станом на сьогодні жодна з сучасних систем ППО ще не стикалася з такою загрозою. Фактично це перший випадок, коли ЗРК з елементами ППО використовують для завдання ударів по поверхні.

"Тому сказати, який саме комплекс західного зразка може бути ефективним для знищення таких ракет, неможливо. Необхідні відповідні випробування. Більше того, я не виключаю, що навіть західні зразки ЗРК не можуть гарантувати високої ефективності протидії цим ракетам, бо їхнє знищення дуже специфічне. Як і алгоритми їхній протидії", - резюмував він.

Росія тероризує Україну обстрілами та зібралася у великий наступ: Жданов пояснив, що задумали в Кремлі

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:27

Обстріли українських міст останнім часом почастішали. Російські пропагандисти знову закликають знищити Київ та Харків. А із настанням літа, як пише британське видання The Economist, зростає загроза нового масштабного наступу російських військ по всій л...

"Ухилянтів треба брати за вухо і вести до ТЦК": Мер Конотопа записав звернення до нардепів (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:15

Поки Верховна Рада продовжує готувати законопроєкт про мобілізацію – профільному комітету залишились розглянути 5% поправок – міський голова Конотопа звернувся до народних депутатів із закликом “не гратися в політику". На цьому міський голова Конотопа ...