Зʼїли кенгуру, бізонів та віслюків: Як росіяни знущались з тварин під час окупації Ямполя на Донеччині (фото)

Після того як 30 вересня смт Ямпіль Лиманської громади Донецької області було визволено від російських окупантів - стан місцевого контактного зоопарку, тварини якого залишались там на час окупації, викликав резонанс. Про це повідомило видання "Східний Варіант", передають Патріоти України.

У квітні цього року Ямпільський контактний зоопарк, який розташовані у Лиманському районі недалеко від районного лісництва, потрапив у окупацію разом з селищем міського типу Ямполем. На 10 день після звільнення Лимана волонтери приїхали до цього міста, щоб розпочати свою діяльність.

"Нам надали номер директора лісгоспу. Ми зателефонували до нього і він запевнив, що не всіх тварин встигли евакуювати та почав питати нас: "Де ж ви були раніше?". Ми відповіли, що не можемо евакуйовувати тварин з усіх зоопарків підряд. Але він сказав, що з тваринами все гаразд, що їх відпустили та годують місцеві жителі, їм надають прихисток. Тому ми продовжували їздити у Лиман, бо там ситуація була жахлива. Від голоду тварини у Лимані гуртувались і були готові стрибати на людей. Потім вже поїхали у Ямпіль давати допомогу тваринам у самому населеному пункті. І спитали жителів про зоопарк. Тут вони розповіли нам усе", – повідомив один із волонтерів.

За словами жителів, протягом евакуації було багато смертей, тварини бігали по селищу, їх підгодовували місцеві. Коли росіяни зайняли всю територію зоопарку, вони почали вживати тварин у їжу.

"Багато тварин зʼїли орки. Місцеві казали, що зʼїли кенгуру, ми поки не знайшли кісток, тому що їх там дуже багато, вони по всьому зоопарку розкидані. Був бізон, він бігав по селищу, а потім його вбили та зʼїли. Декілька віслюків, страусів поїли. Хтось повтікав, поні зараз бігають по території, ми займаємось їх евакуацією", – додав він.

За попередньою інформацією, за час окупації у зоопарку загинуло два верблюди, кенгуру, бізон, частина поросят, птиці та вовки.

"Страшна ситуація з вовками. Люди кажуть, що вони були ручні. Вони загинули, тримаючи у лапах свою пусту миску, у закритих вольєрах. Ми знайшли лише скелети. Вони були закриті й затягнуті сітками, нам довелось вибивати замок", – розповів волонтер.

Повідомляється, що зараз команда волонтерів збирає матеріали для того, щоб звернутись до правоохоронних органів України щодо злочину щодо тварин. Евакуйовані тварини були вивезені у Дніпро, зараз їм надається допомога.

"Ми кров'ю довели свій професіоналізм та рішучість": "Азову" продовжують не надавати зброю від США

п’ятниця, 3 травень 2024, 13:45

Командир 12-ї бригади спецпризначення "Азов" Денис Прокопенко "Редіс" повідомив про відхилення петиції щодо розблокування надання зброї та допомоги бригаді з боку США. Про це Прокопенко написав у Мережі 3 травня, передають Патріоти України. "Редіс" заз...

"Коли ми спостерігаємо певні скупчення людей": У Генштабі дали поради українцям, які стоять у чергах до ТЦК

п’ятниця, 3 травень 2024, 10:50

Аби не стояти в чергах до ТЦК та СП, варто спланувати свій візит не в час пік, адже військкомати зараз переведені на цілодобову роботу. Окрім того, від 18 травня можна буде оновити свої дані ще й через електронний кабінет призовника та у ЦНАП. Про це п...