Змушували обирати, кого розстріляти першим: Українець розповів про звірства окупантів на Чернігівщині

21-річний Максим Дідик із села Новий Биків у Чернігівській області впродовж двох тижнів разом із двома десятками цивільних провів у полоні у російських окупантів. Путінські солдати катували українців і влаштовували страти заручників. Причому полонених змушували вибирати, кого вбиватимуть наступним. Як з'ясували журналісти The Wall Street Journal, 21-річного жителя Нового Бикова Максима Дідика та його друга окупанти затримали 19 березня, передають Патріоти України.

Хлопців затягли в підвал одного з будинків і там жорстоко побили прикладами гвинтівок. Вони погрожували Дідику розтрощити колінні чашечки молотом і затаврувати розпеченим залізом. За словами його друга, Максима жорстоко побили, особливо багато ударів окупанти наносили по ребрах. Три доби українців утримували в підвалі. Після - одягли на голову рюкзак, примотавши його до шиї скотчем, і посадили в машину. Поки працював мотор, українець про себе рахував секунди, щоб хоча б приблизно орієнтуватися, куди його везуть.

Полонених привезли в котельню, де до батареї були прикуті ланцюгами двоє українських військовослужбовців. "Дідик сказав, що росіяни заштовхнули його та його друга всередину у невелике сховище під підлогою разом з третьою людиною - Олександром Ігнатовим, якого кілька років тому збила машина і який страждав через хронічну втрату пам'яті", - пише видання. Ігнатова окупанти затримали після того, як він кілька разів приходив до їхнього блокпосту з питанням про те, що відбувається. У полоні чоловіка били, розбивали об його голову пляшки і сміялися.

Через кілька днів українських солдатів з котельні кудись відвезли, замість них привозили нових мирних заручників, серед яких був 65-річний Микола з Нового Бикова. Його та інших селян допитували в будівлі сільської школи. Чим більших втрат зазнавали окупанти, чим сильніше тіснили їхні українські війська - тим більше рашисти знущалися з мирних заручників.

Наприкінці березня один з окупантів сказав українцям у котельні, що їх скоро звільнять. Але наступного ранку російський солдат відкрив двері в котельню раніше звичайного. Він виглядав п'яним та сказав затриманим, що йому потрібні тіла.

Він підійшов до літнього чоловіка, якого ув'язнені пам'ятали як Михайла Івашка. "Ти готовий?" - запитав солдат у чоловіка, - розповів Дідик. "Ні", - сказав чоловік. Російський солдат дав йому чарку горілки і знову запитав: "Ти готовий?". "Ні", - знову сказав чоловік. Російський сказав йому посидіти і трохи подумати, а потім вийшов і пішов на край найближчої дороги покурити. Через кілька хвилин він повернувся, і старий сказав, що готовий", - пише видання.

Через кілька секунд після того, як рашист вивів чоловіка з приміщення, українці, які залишилися всередині, почули постріл. "Росіянин повернувся і запитав, чи не погодиться хто-небудь стати наступним. "Нам потрібно вісім тіл", - повторив він", - розповів Микола.

Дідику окупант запропонував вибрати серед заручників тих, хто буде розстріляний. Хлопець відмовився вибирати жертву і зголосився бути наступним. Російський солдат витягнув Дідика з котельні, підвів його до краю кладовища і велів встати на коліна. Пролунав постріл - куля пройшла повз його вуха і вдарилася об землю перед ним. Хлопець мовчки стояв на колінах, пише видання.

Після цього солдат вибрав ще кількох полонених для розстрілу. Кожному дали по чарці горілки, а потім вивели. Наступного ранку російський солдат повернувся о 5:30 ранку і сказав, що він і його товариші йдуть. Ув'язненим наказали залишатися на місці деякий час. Через годину українці вийшли з котельні. Біля кладовища вони виявили ще живими шістьох людей з тих, кого відвели на розстріл. Троє чоловіків були мертві - їхні обличчя були розбиті кулями. Одну людину досі не знайшли.

Прокуратура Чернігівської області України встановила, що в Новому Бикові знаходилися три російські підрозділи: 21-а окрема гвардійська мотострілецька бригада, 15-а окрема гвардійська мотострілецька Олександрійська бригада і 37-а гвардійська мотострілецька бригада. Українська прокуратура вже порушила проти них справи про військові злочини за затримання, вбивства і зникнення громадян України.

Не такого чекали: Удар Ізраїлю по Ірану став ганьбою для російської ППО, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:57

Ізраїль завдав точкового удару у відповідь по Ірану, який атакував його раніше. Як пише американська газета The New York Times, метою атаки стала авіабаза поблизу міста Натанз у провінції Ісфахан. Там іранська влада розвиває власну ядерну програму. Ізр...

Дебелий шмат з 61-імльярдного "пирога": США готують поставку зброї для ЗСУ на $6 млрд - Politico

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:39

США завершують підготовку одного з найбільших на сьогодні пакетів військової допомоги для України та готуються підписати контракти на постачання зброї та обладнання для Збройних сил України на суму до 6 мільярдів доларів. Про це пише Politico з посилан...