Знадобиться 5-7 років, щоб відновити запас до довоєнного рівня: Світан розповів, скільки ще ракет залишилося у Росії

У Росії вичерпується ракетний потенціал. Більш ніж половину своїх ракет вона вже використала, і щоб відновити цей запас, їй потрібно 5-7 років роботи у довоєнному режимі. Але через санкції такої можливості у Кремля наразі немає, передають Патріоти України.

Про це полковник у відставці і військовий експерт Роман Світан розповів в ексклюзивному інтерв'ю шеф-редактору OBOZREVATEL Оресту Сохару в межах проєкту "Орестократія". Він зазначив, що йдеться про сучасні ракети, тоді як ракет радянського виробництва у Росії багато, проте вони досить проблемні для самих росіян.

"Давайте за певними типами ракет. "Кинджал" – це балістична ракета на базі "Іскандера", їх є лише кілька десятків штук, це на 2-3 залпи. Збирати вони їх далі вже не зможуть, оскільки після запровадження цього року санкцій їм припинили допуск до елементної бази, яка використовувалася для виробництва", – пояснив Роман Світан.

"Така сама проблема і щодо "Іскандерів". Вони мали до 1000 ракет "Іскандер", вони їх витратили близько 80-90%, тобто зараз у них залишилося трохи більше сотні ракет. Виробництво "Іскандерів" без тієї елементної бази, на якій ґрунтувалася їхня система наведення, не можливе", – зазначив експерт.

За його словами, така ж простежується ситуація і щодо "Калібрів": їх залишилося менш ніж половина. Також менше половини залишилося і авіаційних крилатих ракет Х-101 та Х-555.

Водночас на складах у росіян є дуже багато ракет для зенітного ракетного комплексу С-300, якими вони приноровилися обстрілювати наземні цілі.

"С-300 – це ракета "земля-повітря", яку вони переробили на ракету "земля-земля". Але вона працює на дальність близько 100 км. Це, можна сказати, фронтальна ракета. Але їх дуже багато, понад 5000 штук є. Щоправда, не всі вони у робочому стані. Одна з трьох ракет відмовляє на старті, не виходить на певну траєкторію", – розповів експерт.

Що стосується ракет типу Х-22, то, за словами Романа Світана, це дуже старі радянські ракети, вони неточні, їх дуже складно і дуже небезпечно готувати до польоту.

Кремль кидає у бій нові бригади: Жданов назвав напрямок головного удару РФ

п’ятниця, 3 травень 2024, 8:22

Основним завданням російських окупантів може бути розтягування резервів Сил оборони України, заявив військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов, передають Патріоти України. "Найімовірніше, саме Авдіївський напрямок вони вважатимуть напрямком голов...

Шлях на останні великі міста Донеччини буде відкритий: Втрата Часового Яру - це лише питання часу - ГУР попереджає про небезпеку

п’ятниця, 3 травень 2024, 8:15

Заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький вважає, що висотний опорний пункт у місті Часів Яр має бути предметом занепокоєння, адже його втрата відкриває шлях на останні великі міста Донецької області. Про це...