"Знову замкнуте коло. Для оптимізму поки що підстав немає", - Фейгін про зустріч у "нормандському форматі"

У найближчі тижні президент України Володимир Зеленський зустрінеться з президентом РФ Володимиром Путіним на саміті в нормандському форматі. Чи можна очікувати серйозних рішень по Донбасу на цій зустрічі? Чи живий нормандський формат? Чи потрібно його змінювати?" - пише у своєму блозі Марк Фейгін, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Проблема полягає в наступному. Нормандський формат на вищому рівні не проводився з 2016 року. Нова нормандська зустріч може відбутися, але в її результативність я б не надто вірив.

Москва – перш за все, в особі Путіна, тому що він приймає такі рішення, - поки що виразно не висловилася, як стратегічно вона збирається вирішувати проблему окупованих територій Донбасу. Хіба прозвучала якась ясна програма, що, мовляв, ми збираємося домогтися від вас виконання Мінських угод в частині особливого статусу і амністії, і цього буде достатньо для всього-всього? Що вони виведуть війська, що звільнять кордон і помістять туди нейтральних миротворців?

Я цього не чув. Я чув тільки вимоги з боку Москви до Зеленського: дайте особливий статус окупованої частини Донбасу, і амністію проведіть. Але що Москва повинна зробити у відповідь, враховуючи, що вона заперечує, що на Донбасі є її війська, не зрозуміло.

Чи реально Україні виконати умови Путіна? Я не впевнений. А це означає, що Путін може заявити: я був готовий проводити саміт на таких умовах, але раз вони не виконані, то немає що й обговорювати.

В якому випадку Путін може відмовитися від своїх умов? Тільки якщо обмін буде більш масштабним. Умовно кажучи, він погоджується на участь в нормандському форматі і домовленості, але з Росії знімають європейські санкції.

Що стосується зміни нормандського формату, то залучення до нього США – це, наскільки я пам'ятаю, ініціатива Зеленського. Нібито, невиразно, з боку Держдепу прозвучало, що вони не відмовляються від подібної конфігурації.

Але питання полягає в тому, що там буде обговорюватися. Донбас чи зняття санкцій? По-моєму, Москва погодиться на участь Америки тільки для того щоб широкомасштабно обговорювати і санкції, і повернення до Великої Сімки, і так далі. Для Москви це майданчик, щоб вирішувати свої проблеми більш масштабно, а не тільки проблему Донбасу.

І я не впевнений, що європейці і американці, незважаючи на їх лояльність, готові обговорювати ці питання. Але Путіна цікавлять саме вони. Знову замкнуте коло. Для оптимізму поки що підстав немає".

Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...

Марення тривають: Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів" і пригрозив "ядеркою"

четвер, 25 квітень 2024, 16:53

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ризик військових інцидентів на білорусько-українському кордоні досить високий. Про це він висловився під час засідання Всебілоруських народних зборів 25 квітня, передають Патріоти Украї...