10 днів, щоб не стати злочинцем? Військовозобов'язаних під загрозою кримінальної кари поголовно кличуть до ТЦК. Юрист оцінила законність дій військкомів

Така посилена мобілізація почалася з Івано-Франківської області. Начальник обласного територіального центру комплектування 5 червня видав наказ, в якому у зобов’язальній формі повідомлено: «усім військовозобов’язаним-чоловікам що проживають (перебувають) на території Івано-Франківської області, з’явитися у 10-денний термін до районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки області за місцем проживання (перебування)». При собі необхідно було мати військовий квиток, паспорт, медичні книжки, документи, що надають право на відстрочку.

П’ятий пункт цього наказу передбачає наслідки для чоловіків, котрі не підкоряться йому: «За ухилення від призову на військову службу під час загальної мобілізації громадяни, які ухиляються від призову, не з’являються за викликом до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, несуть адміністративну та кримінальну відповідальність».

Оболонський районний Територіальний центр комплектування Києва і собі 19 червня опублікував наказ, згідно з яким усі військовозобов'язані мають з'явитися до ТЦК у 10-денний термін. Адвокат Марина Бекало розповіла, чи є цей наказ законним, пише ТСН.

Документ було розміщено на сторінці Оболонського районного ТЦК у Facebook. Ба більше, роздруковані копії наказу розклеюють біля під'їздів киян.

Начальник ТЦК полковник Олексій Привала зазначає, що наказ було видано у зв'язку з продовженням воєнного стану та загальної мобілізації в Україні. Крім того, військовозобов'язаним, які стоять на обліку в інших ТЦК потрібно прибути до Оболонського РТЦК.

Наприкінці документа йдеться, що ті, хто ухиляється, нестимуть відповідальність згідно зі статтею 336 Кримінального кодексу України. Вона передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Однак адвокатка Маріка Бекало вважає, що наказ не відповідає порядку, який передбачений нинішніми законами. Так, військовозобов'язані не повинні з'являтися до ТЦК за таким наказом.

За її словами, стаття 22 Закону про мобілізацію передбачає обов'язок громадян з'явитися до ТЦК і СП у строки, зазначені в отриманих документах: мобілізаційних розпорядженнях і повістках. Так, громадянин має прибути до ТЦК за викликом, а не за оголошенням, яке він прочитав у громадському місці.

Ба більше, як зазначила юрист, розпорядження Кабміну №1478 містить затверджену форму повісток. Вона передбачає розписку з особистим підписом військовозобов'язаного. Однак оголошення можуть реалізувати через роботодавця, який зобов'язаний сповістити працівника.

"Розміщення такого наказу не є законним способом оповіщення військовозобов'язаних і, відповідно, не несе за собою жодних правових наслідків", — сказала Бекало.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...