А ви це знали? Навіщо в СРСР масово саджали отруйний борщівник - план не здійснився

У глибинах радянської історії ховається чимало цікавих, а часом і доволі спірних епізодів. Одним з таких є масове розведення отруйного борщівника. Сік цієї рослини може викликати серйозні опіки. Про те, навіщо влада СРСР її розмножувала, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Борщівник Сосновського може виростати до 3-5 метрів в висоту, а його суцвіття мають специфічну форму парасольки, що складається з дрібних білих квіточок.

Ця рослина руйнує природну екосистему та доволі небезпечна для людини, адже містить речовину, яка при контакті зі шкірою збільшує її чутливість до ультрафіолету. Тобто якщо після контакту з соком борщівника ви достатньо часу проведе на сонці, то можете отримати значні сонячні опіки.

Крім того, алергія на цю рослину – це доволі поширене явище, адже вона виділяє безліч ефірних олій. Борщівник поширився по всій території України і сталося це не без участі радянської влади.

Навіщо в СРСР масово саджали борщівник

Після завершення Другої світової війни, сільське господарство СРСР перебувало в доволі поганому стані. Однак селекціонер Петро Вавілов наприкінці 40-х років вирішив, що борщівник Сосновського допоможе знайти вихід зі складної ситуації.

Спочатку цей бур’ян зростав лише на центральному та східному Кавказі, Закавказзі та Близькому Сході, але після того, як аграрії помилково вирішили, що ця рослина гарно підійде для годування скоту, її почали засівати в центральних районах РРФСР. Однак невдовзі стало зрозуміло, що це була велика помилка.

Для годування худоби борщівник Сосновського виявився непридатним. Окрім того, що тварини їли листя неохоче, корови, наприклад, починали давати гірке молоко та народжували хворих телят.

Після цього бур’ян культивували ще декілька років поспіль, але повний масштаб проблеми помітили лише в 90-х, коли більшість полів занепали, в зв’язку з чим борщівник почувався доволі вільно та став стрімко розростатися.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...