Археологи знайшли стародавні антидепресанти серед руїн, у складі опіоїд

Археологи знайшли лабораторію з виготовлення ліків у руїнах стародавнього міста Батонея на березі озера Кючюкчекмедже в Туреччині, передають Патріоти України.

Як повідомляє Greek Reporter, дослідники виявили багато цікавих знахідок - 700 маленьких скляних і керамічних пляшечок з ліками, які використовувалися для лікування депресії та серцевих захворювань. До їхнього складу входили метадон і фенантрен, які мають протизапальну та антитромботичну дію.

Зазначається, що препарати виготовляли з місцевих рослин, які також були знайдені під час розкопок. Археологи виявили на місці ступки, шпателі та інші медичні інструменти.

За попередньою оцінкою, лабораторія була побудована приблизно в VII столітті нашої ери або навіть раніше. Її, ймовірно, було знищено під час нападу авар у 626 році. Дослідники знайшли свідчення сильної пожежі на цьому місці, датованої між 620 і 640 роками нашої ери.

Як додається, Батонеая датується II століттям до нашої ери. Під час розкопок у цьому місті раніше було знайдено поселення вікінгів, яке датується періодом між IX та XI століттями.

Надзвичайний стрибок технологій: Швейцарці розробили сонячні панелі з кераміки, котрі у 1000 разів потужніші за традиційні, кремнієві

неділя, 28 липень 2024, 9:20

Фотоелектрична енергія вважається перспективнішою навіть за атомну. При цьому велика вада на шляху її розвитку те, що сонячні панелі для ефективного використання потребують дуже великі площі. Однак схоже, цю проблему подолано. Команду вчених з Швейцарс...

В Україні провели перерахунок пенсій: Ось наскільки вони зросли

неділя, 28 липень 2024, 9:08

За останні три місяці середня пенсія в Україні зросла на 73 грн. і тепер становить 5816 грн. У січні 2024 року вона становила 5385 грн. З початку повномасштабної війни розмір пенсії збільшився із 3991 до 5816 грн. Про це пише OBOZ.UA, передають Патріот...