Австрійський "заручник" американського слідства: Чим Дмитро Фірташ все ще володіє в Україні

15 травня СБУ спільно з БЕБ провели обшуки в топменеджерів РГК, ТОВ «ЙЕ Енергія» та облгазів. Ці компанії належать підсанкційному бізнесмену Дмитру Фірташу. Розповідаємо, які ще підприємства належать Фірташу в Україні.

Загалом, за даними Youcontrol, Фірташу та близьким до нього бізнес-партнерам належать 249 компаній і юридичних осіб. Більшість із них об’єднані у фінансово-промислову групу DF Group.

Газовий бізнес Фірташа

Фірташ володіє Regional Gas Company. Це холдингова компанія, до складу якої входять 20 облгазів, а це 70% розподілу газу в Україні. 25 травня 2022 року всі газові компанії Фірташа було арештовано, відтоді їх контролює державне підприємство «Нафтогаз».

Інша газорозподільна компанія «Йе Енергія» того самого травня 2022 року втратила 8 млн клієнтів через механізм «постачальника останньої надії», які перейшли до «Нафтогазу».

Азотний бізнес Фірташа

Цей бізнес представлено холдинговою компанією OSTCHEM, що об’єднує активи Групи з виробництва азотних добрив, їхньої дистрибуції та транспортування. До неї входять черкаський «Азот», «РівнеАзот» «Стірол» (Горлівка) і Сєвєродонецьке об’єднання «Азот». Останні два заводи не працюють і перебувають на тимчасово окупованій території. Черкаський «Азот» Фонд гарантування вкладів намагається продати як компенсацію боргів перед «дочкою» Сбербанку росії.

Титановий бізнес Фірташа

Фірташ володіє повним циклом видобування та виготовлення титану. До нього належить гірничо-збагачувальні комплекси «Мотронівськ» і «Межиріченськ», а також компанія Valki Ilmenite в Іршанську. Фірташу також належать 49% акцій Запорізького титано-магнієвого комбінату (ЗТМК), ще 51% перебуває у власності держави. ЗТМК виробляє титановий шлак, губку та зливки. Раніше Фірташ володів «Кримським титаном», але у 2021 році продав його компанії «Російський титан».

Медійний бізнес Фірташа

Він об’єднаний в Inter Media Group і включає телеканали «ІНТЕР», «ІНТЕР+», «К1», «К2», «НТН», «Мега», «Ентер-Фільм», Zoom і «Піксель».

Морський порт Фірташа

Найголовніший логістичний актив Фірташа — це «Ніка-Тера», морський порт у Миколаєві. Він використовував «Ніка-Тера» для оброблення добрив. У порту є перевантажувальний комплекс зернових і сипучих вантажів. 5 червня 2022 року "Ніка-Тера» був пошкоджений під час обстрілу міста росіянами.

Агросектор Фірташа

Тут Фірташ володіє найбільшою теплицею в Західній Україні «Синьків Агро». Остання займає площу 10 га та спеціалізується на виробництві томатів і перцю.

Активи Фірташа на тимчасово окупованих територіях

З-поміж «прихованих» активів Фірташа — Кримський содовий завод, який розташований в окупованому росією Криму. Фірташу належать 77,4% акцій через компанію Dwara Trading Limited, зареєстровану на Кіпрі. Поточний статус цієї власності невідомий.

Міноборони переглянуло меню для військових: Ось які продукти залишаться в минулому

середа, 15 травень 2024, 18:58

Міністерство оборони України змінило правила годування військових – з каталогу прибрали деякі продукти, але водночас меню суттєво доповнили. Про це йдеться у повідомленні пресслужби відомства. «Наші військові – ключовий фактор оборони країни. Збалансов...

Мобілізація по-новому: Названо хвороби очей, з якими не візьмуть на службу

середа, 15 травень 2024, 18:48

Одним із ключових нововведень закону про мобілізацію став оновлений список вад зору, з якими не беруть на службу в армії. Далі розглянемо всі хвороби очей, з якими не беруть до ЗСУ. Новим законом про мобілізацію скасовано статус обмежено придатного до ...