Бережіться! У людей, які перехворіли на COVID-19, виявляють онкологію, - інфекціоністка

У перехворілих на коронавірусну інфекцію людей активізуються супутні захворювання. Зокрема, більше людей надходять в медустанови з онкологією, передають Патріоти України з посиланням на керівника Центру інфекційних уражень нервової системи Олену Панасюк.

Так, медики спостерігають погіршення стану здоров'я у людей, які вже подолали COVID-19. Українці надходять в медустанови з онкологічними захворюваннями та пухлиною центральної нервової системи.

“Спочатку їх первинні симптоми розцінювалися як постковідні — слабкість, головний біль, а коли відправляли їх на МРТ, то виявили злоякісні пухлини. Десь 10—15% ми стикаємося з онкологією, яка була прихована, а після перенесеного ковіда ці симптоми прогресували. На жаль, час було втрачено, частина пацієнтів спостерігалися як постковідні, вчасно не обстежувалися, а коли стан був критичний, виявляли величезні пухлини”, — пояснила Олену Панасюк.

Вона також додала, що медики не встигли вивчити належним чином питання посляковідного синдрому і активізації інших захворювань під час перебігу коронавірусної хвороби.

"Ми почали займатися цією проблемою з червня минулого року і продовжуємо на науковій основі зараз. У великих лікарнях вже є центри, які займаються реабілітацією. Зараз вже розроблені програми на науковій і законодавчій базі з реабілітації та відновної терапії у даної категорії хворих. Але це доступно у великих обласних і районних центрах. Для невеликих населених пунктів і сіл - ця проблема існує досить гостро щодо діагностики, відновлення від постковідних ускладнень", — акцентувала Панасюк.

Які інфекційні хвороби можуть вражати після COVID-19?

  • Герпес.
  • Кір.
  • Краснуха.

"Те що ми спостерігали у 25-30% розвиваються мікст-інфекції, тобто коли кілька вірусів або віруси-бактерії, після перенесеного ковіда можуть реактивуватися інші віруси, схильні до тривалого перебування в організмі. Ті зміни, які відбуваються в нервовій системі можуть бути обумовлені в тому числі реактивацією інших патогенів", - говорить вона.

Програма житлових контейнерів 2.0: У Берліні з'являться додаткові місця для біженців з України

четвер, 28 березень 2024, 20:14

У кількох районах Берліна планують збудувати 16 центрів для біженців на понад 6 тис. місць, а також найближчим часом додадуть 1 тис. місць у колишньому аеропорту Тегель. Про це повідомив мер міста Кай Вегнер, повідомляють Патріоти України з посиланням ...

Не Довбик: Маркевич розповів, кому з українських форвардів віддає перевагу у збірній

четвер, 28 березень 2024, 19:51

Мирон Маркевич розповів, як змінилась гра збірної України у поєдинку проти Ісландії у порівнянні із матчем проти Боснії і Герцеговини, передають Патріоти України. За словами відомого українського тренера, "синьо-жовті" діяли більш швидко, завдяки чому ...