Без Пушкіна, але з Гоголем: Міносвіти України вилучило з навчальних програм твори російських та білоруських авторів

Міністерство освіти та науки України оновило навчальну програму середньої школи по вивченню зарубіжної літератури. Звідти вилучили твори російських та білоруських авторів, окрім уродженців України, передають Патріоти України.

Як повідомила прес-служба міністерства, таке оновлення є відповіддю на виклики, які виникли у зв’язку з повномасштабною збройною агресією Російської Федерації проти України.

"Зі змісту програм вилучено твори російських і білоруських авторів. Натомість додано твори зарубіжних письменників відповідно до літературного процесу та з урахуванням вікових особливостей учнів", – йдеться в повідомленні МОН.

Відтепер в Україні замість російських, вивчатимуть творчість таких письменників, як Жан де Лафонтен, О. Генрі, Анна Ґавальда, У. Старк, Джон Бойн, Е. Шмітт, Йозеф Рот, А. Гранах тощо.

Також у програму включені шедеври світової лірики (П’єр Ронсар "До того, як любов у світ прийшла…", Р. Бернс "Моя любов…", Й.В. Ґете "До моїх пісень…", Г. Гейне "Коли настав чудовий май…", Адам Міцкевич "Непевність").

Разом з тим, за рішенням МОН, будуть вивчати твори письменників, які писали російською мовою, але життя та творчість їх були тісно пов’язані з Україною. Зокрема, - М. Гоголь, В. Короленко (за вибором вчителя), твір М. Булгакова "Собаче серце" (твір вивчається за вибором учнів і вчителя).

У списку творів для додаткового читання (для уроків позакласного читання і уроків резервного часу) залишено для вибору вчителем твори Ільфа і Петрова ("12 стільців") та А. Кузнецова ("Бабин Яр"). Також визнано доцільним залишити вивчення творів кримськотатарського письменника Т. Халілова.

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...