Безоплатного житла для українців більше не буде? Популярна країна ЄС змінить умови для біженців

З 1 вересня 2024 року українські біженці в Чехії повинні знайти нове житло або домовитися про оплату нинішнього, якщо термін безкоштовного проживання перевищує 90 днів. Однак, вразливі категорії населення можуть отримати фінансову допомогу та збільшені виплати на житло від уряду Чехії. Про це повідомляє proukrainu.blesk.cz.

Міністерство внутрішніх справ Чехії пояснює, що система екстреного проживання та притулку була задумана як тимчасове рішення і не призначена для довготривалого використання. Зміни, які набудуть чинності з 1 вересня 2024 року, спрямовані на повернення системи до її початкової ролі – надання можливості безкоштовного проживання безпосередньо після прибуття біженців.

Підтримка для вразливих категорій

Для вразливих категорій осіб, які не зможуть самостійно орендувати житло, передбачені компенсаційні та засоби соціальної підтримки. Міністерство праці Чехії зазначає, що таким категоріям будуть доступні наступні види допомоги:

  • фінансова допомога;
  • збільшені виплати на житло: 6 000 крон на особу в зареєстрованому житлі та 4 800 крон на особу в незареєстрованому житлі;
  • надзвичайна невідкладна допомога (MOP) у разі втрати або загрози втрати житла, яка може бути призначена повторно впродовж року до 20 розмірів прожиткового мінімуму.

Юридична консультантка з МОМ (Міжнародна організація з міграції) Тереза Ібрагім повідомила, що Міністерство праці Чехії готує додаткові виплати для вразливих осіб, але деталі щодо сум та умов отримання ще не оприлюднені. Ольга Черепюк, керівниця центру "Світло", в інтерв’ю ProUkraїnu зазначила, що виплати на житло планують підвищити до 8 000 крон на особу в зареєстрованому житлі та до 6 000 крон на особу в незареєстрованому житлі, однак ці зміни ще перебувають на стадії законопроєкту.

Інформаційний канал для іноземців Naši Ukrajinci закликає біженців не залишати пошук нового житла на останній момент. До кінця серпня необхідно знайти власне житло або домовитися про оплату оренди помешкання, в якому ви проживаєте зараз. МВС Чехії радить біженцям розглянути такі варіанти:

  • оренда житла;
  • домовленість з гуртожитком про подальшу оплату проживання;
  • звернення до центрів допомоги біженцям, де надають консультації з пошуку житла.

Будуть без води по 17 годин: Іспанський курорт здивував туристів новим обмеженням

понеділок, 8 липень 2024, 13:39

Муніципалітет Майорки обмежує споживання води для боротьби з надзвичайною ситуацією напередодні піку туристичного сезону. Про це пише The Independent, передають Патріоти України. Муніципалітет Баньяльбуфар у горах Серра-де-Трамунтана на популярному кур...

Важливий крок: Переселенцям планують надавати субсидії на оренду житла

понеділок, 8 липень 2024, 12:49

Уряд планує надавати субсидії на оренду житла для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), щоб зменшити їхнє фінансове навантаження. Наразі документ винесено на обговорення серед представників влади, депутатів та громадськості, після чого його розгляне уряд,...