Бій під Крутами: Як київські школярі та студенти завдали важких втрат московсько-більшовицьким інтервентам

Під станцією Крути, за 130 км від Києва, 29 січня 1918-го стався бій між армією більшовиків на чолі з Михайлом Муравйовим та юнкерами 1-ої Київської військової школи ім/ Богдана Хмельницького, бійцями вільного козацтва.

Бій під Крутами тривав майже 6 годин
Того року петроградський уряд розгорнув повномасштабний військовий наступ проти Української Народної Республіки. У Києві російські агенти організували повстання на заводі "Арсенал". Усі збройні сили України під командуванням Симона Петлюри перекинули на придушення цього антиукраїнського виступу.

Північно-східний кордон держави охороняли юнкери 1-ї Української юнацької військової школи. Вони попросили про підмогу. Зголосилися студенти з Київського університету святого Володимира, Українського народного університету, учні гімназій. Записалися 200 осіб.

Уранці 28 січня поїзд зі студентами прибув до невеликої вузлової станції Крути. Об'єдналися з чотирма сотнями юнкерів і добровольцями з Вільного козацтва. Мали паротяг із залізничною платформою та гарматою. Було ще до 18 кулеметів і велика кількість поламаних рушниць.

Бій під Крутами розпочався о 9:00 з бойового зіткнення захисників з передовим загоном матросів. Більшовики мали чисельну перевагу.

Протягом 6 год. українські підрозділи стримували атаки ворога. На допомогу більшовикам надходили інші загони Муравйова.

Паротяг з гарматною платформою залишив фронт - поїхав за набоями і підмогою. Відступ розпочався під вечір, студенти забрали з собою тіла товаришів і поранених.

Загін із 27 бійців збився з дороги й вийшов до зайнятої військами Муравйова станції Крути. Розлючені втратою 300 солдатів червоноармійці знущалися і вбили бранців. Тіла страчених в одній могилі поховали місцеві священик і жителі на кладовищі села Печі - тепер Борзнянський район на Чернігівщині.

Під Крутами українці втратили 70 осіб: 40 студентів, 15 юнкерів і 15 козаків.

Більшовики Київ захопили 9 лютого. Того ж дня у Бресті УНР уклала договір із Німеччиною та її союзниками.


Виїзд чоловіків призовного віку за кордон: У ДПСУ розповіли, чи перевірятимуть оновлення даних

понеділок, 20 травень 2024, 14:44

У Державній прикордонній службі України запевняють, що не перевірятимуть оновлення військово-облікових даних у чоловіків призовного віку, яким дозволено виїзд за межі України. Для перетину кордону достатньо надати військово-облікові документи. Про це п...

На межі: На ТОТ виник дефіцит медикаментів, а ліки, які з’являються, йдуть на потреби окупантів, - Центр нацспротиву

понеділок, 20 травень 2024, 14:27

В аптеках на тимчасово окупованих територіях України спостерігається дефіцит медичних препаратів. Більшість ліків, які доставляють на окуповані території, йдуть на потреби окупантів, а не для місцевого населення. Про це пише Центр національного спротив...