Частина суспільства перейде в "катакомбний стан": Експерт вказав на ризики нового законопроєкту про мобілізацію

Новий законопроєкт про посилення мобілізації може нести економічні ризики для країни. Своїми міркуваннями у Facebook поділився економіст і фінансовий аналітик Олексій Кущ, передають Патріоти України.

На його думку, йдеться про ризик у стратегічній і практичній площинах. "Стратегічний ризик – це "розпаралелізація" суспільства та держави. Значна частина суспільства перейде в "катакомбний стан", повністю розірвавши мережі, які з'єднують його її державними інститутами. Перехід частини суспільства під час війни в опозицію до державних інститутів – це величезний ризик під час війни", – каже експерт.

За його словами, ризик антагонізму між державою та значною частиною суспільства – це один із фундаментальних, критичних чинників, закладених у законопроєкт. Економіст вважає, що на практиці це може призвести до таких наслідків:

  • Люди почнуть масово знімати готівку з карток, рахунків, депозитів, що призведе до потужного відтоку коштів населення з банків.

Кущ нагадав, що в РФ такий піковий відтік коштів був під час оголошення мобілізації торік восени.

  • Люди звільнятимуться з роботи і працюватимуть "у чорну".
  • Держава не отримає значну частину податків з фонду оплати праці та ЄСВ, тобто недорахується грошей і пенсійний фонд.
  • Посилиться міграція, зокрема й жінок. Незаконний перетин кордону в такій реальності ризикує перетворитися на "штурм берлінської стіни" у 80-х роках.

"Люди займуться особистим виживанням, а інстинкт самозбереження – найбільш потужний у людини. Ми навіть не здатні уявити, до цього все це може призвести, до яких рецидивів, індивідуальних і колективних. Звісно, ніхто вже не буде думати про волонтерство, допомогу, донати тощо", – припускає експерт.

Кущ зауважив, що в Україні останнім часом виникло майже зневажливе ставлення до так званого "економічного фронту". "Це словосполучення стало чи не лайливим, зі штучним пониженням його цінності та вартісності. Але як би у нас не принижували значення економіки, без неї навіть формат "фолькштурму" приречений на неминучий провал.

Саме тому автори законопроєкту не врахували ані суттєвих ризиків, ані наслідків його практичного застосування. На жаль, деякі військові діячі продовжуть підходити до людей як до математичного біоресурсу, забуваючи, що знак нескінченості не застосовується до демографічних показників", – підсумував він.

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

Музичний фестиваль "Рандеву" в Юр Малі: Вєрка Сердючка зі сцени звернулася до Алли Пугачової (відео)

субота, 27 липень 2024, 18:00

26 липня, стартував щорічний музичний фестиваль "Рандеву" в Юрмалі, який організувала латвійська співачка Лайма Вайкуле. Не секрет, що на захід вона запросила і українських виконавців, зокрема, Настю Каменських, Макса Барських, ALEKSEEV та Вєрку Сердюч...