Чому від кави "розривається" голова: Невролог назвала 5 основних причин

Кава - напій без якого величезна кількість людей просто не уявляє своє життя. Прогулянка, перерва на роботі, ранковий ритуал, частина замовлення у ресторані - це лише невеликий відсоток того, де ви можете випити каву, передають Патріоти України.

Однак далеко не зажди цей напій може допомогти отримати бадьорість та енергію. Нерідко від кави може виникнути нестерпний головний біль. При цьому неприємне відчуття може з'явитися не лише після випитого напою, а й через відсутність кофеїну в організму. Український лікар-невролог Ольга Глінська назвала 5 основних причин, через які від кави може почати боліти голова.

Що таке кофеїн

Кофеїн - потужний стимулятор та активізатор нервової системи. Після його потрапляння в організмі виникає нервове збудження, а в крові підвищується рівень гормонів стресу - адреналіну, норадреналіну, кортизолу.

Вважається, що кофеїн здатен боротися з втомою та підвищувати концентрацію людини. Його вплив починається через 15 хвилин і може тривати до 6 годин. Кофеїн міститься не лише у кавових напоях, а й у Кока-Колі, енергетичних напоях, чаї та чорному шоколаді.

Чому болить голова від кави

Від кави може з'явитися головний біль у вигляді неприємних відчуттів за очима. Людина може відчувати стискання. Загалом є 5 основних причин:

  • підвищена чутливість до кофеїну;
  • надмірне вживання кофеїну;
  • алергія на кофеїн;
  • відмова від кофеїну (біль може виникнути навіть від зменшення дози на 30 мг);
  • різке збільшення або зменшення кількості випитої кави.

Під різкою зміною кількості випитої кави слід розуміти: ви звикли пити щодня 2 кружки кави, але випили 4 кружки або взагалі жодної. Подібні випадки організм сприймає різко і може викликати головний біль. Через різку відмову від кави головний біль може залишатися кілька днів.

Невролог також звертає увагу на те, що головний біль та нудота можуть з'явитися навіть після випитого напою натще. До того ж це може залежати і від сорту кави. "Робуста може частіше викликати головний біль", - пише Глінська у коментарях.

Перша українка, яка піднялася на Еверест, встановила тризуб зі сталі з Азовсталі на 8000-й вершині

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:01

Відома українська альпіністка Ірина Галай розповіла зворушливу історію про те, як вшанувала пам’ять загиблого друга дитинства на російсько-українській війні, коли піднялась на одну з найнебезпечніших гір у світу, передають Патріоти України. «У мене є 5...

Як покарають голову Броварської РДА за "п'яну" аварію

п’ятниця, 26 квітень 2024, 22:52

Начальник Київської ОВА Руслан Кравченко заявив, що голову Броварської районної державної адміністрації Володимира Майбоженка буде звільнено, після того як той скоїв ДТП, під час якої постраждали четверо людей. Про це в п'ятницю, 26 квітня, повідомила ...