Чому жінки частіше за чоловіків страждають від головного болю - відповіді експертів

Жінки частіше страждають на головні болі, ніж чоловіки, повідомляє The New York Times із посиланням на національне опитування. Людям поставили запитання, як сильно їх мучив головний біль в останні три місяці, і жінки майже втричі частіше відповідали, що він їх сильно турбував,, передають Патріоти України.

Одним з основних видів головного болю є мігрень. Вона характеризується помірною або сильною пульсацією, зазвичай на одному боці голови, і є однією з найчастіших причин страждань серед жінок віком від 15 до 49 років. Ці головні болі можуть тривати від чотирьох до 72 годин.

До статевого дозрівання хлопчики і дівчатка з однаковою ймовірністю страждають від мігрені, каже докторка Енн МакГрегор, фахівчиня з головного болю в Бартсі та Лондонській школі медицини і стоматології у Великій Британії. Але щойно настає статева зрілість, мігрені стають набагато поширенішими серед жінок і дівчаток.

З нею згодна і докторка Олена Павлович, неврологиня із Медичного коледжу Альберта Ейнштейна в Нью-Йорку.

За її словами, жінки вдвічі-втричі частіше, ніж чоловіки, страждають від мігрені, і цей тип головного болю зазвичай найсильніше уражає жінок у віці 30 років.

Одна з можливих причин цієї невідповідності полягає в тому, що жінки, як правило, повідомляють про більший стрес, чи то через "роботу, соціальні, чи то через сімейні" зобов'язання, каже Коллін М. ЛаГендро, сертифікована практикуюча медсестра в неврології в лікарні Northwestern Medicine Lake Forest Hospital.

Жінки також можутьспати менше, ніж чоловіки, через низку чинників: роботу, домашні клопоти, маленьких дітей, що спричиняє природну втому, яка й провокує головні болі.

Деякі мігрені можуть бути спричинені раптовими змінами рівня естрогену, який здебільшого виробляється яєчниками.

Наукові дослідження показали, що естроген відіграє важливу роль у розвитку мігрені, яка в період між статевим дозріванням і менопаузою набагато частіше трапляється у жінок, ніж у чоловіків.

"Для більш ніж половини жінок із мігренню початок і час мігрені пов'язані з гормональним фоном менструального циклу", — сказала докторка Павлович.

Багато жінок, наприклад, відчувають мігрені до і під час менструації, відразу після падіння рівня естрогену. Дослідження Павлович показало, що жінки, які страждають на мігрені, як правило, відчувають більш різке падіння рівня естрогену, ніж жінки, у яких цього немає.

Неясно, чому саме коливання рівня естрогену спричиняють мігрень, каже докторка МакГрегор. Естроген виконує важливі функції всередині мозку, тому гормональні зміни також мають спричиняти низку подій, кульмінацією яких є мігрень.

Жінки також часто відчувають мігрені під час вагітності, коли рівень естрогену має тенденцію підвищуватися і знижуватися. Вони мають тенденцію посилюватися під час перименопаузи, знову ж таки через коливання рівня естрогену. Але як тільки настає менопауза, рівень гормонів стабілізується, і багато жінок виявляють, що мігрені стають менш частими.

Інші головні болі та причини

Крім мігрені, жінки приблизно в півтора рази частіше, ніж чоловіки, відчувають головні болі напруги, від легкого до помірного ступеня, що уражають обидва боки голови. Вони неприємні, але зазвичай не виснажливі і можуть відчуватися так, ніби голову стискає туга пов'язка.

Незрозуміло, чому такий тип головного болю частіше трапляється у жінок, але стрес може зіграти свою роль. Деякі дослідження показують, що вони частіше виникають у жінок у дні, що передують менструації.

Своєю чергою чоловіки частіше, ніж жінки, відчувають кластерні головні болі — рідкісні, але надзвичайно болісні відчуття, які уражають тільки один бік голови і зазвичай виникають щодня або майже щодня протягом кількох тижнів або місяців. До них особливо схильні завзяті курці або любителі алкоголю.

Крім стресу, сну і гормонів, іншими причинами головного болю також можуть бути зневоднення, голод, зміни погоди, ліки і спиртне.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця.

Деякі українці мають право на дострокові пенсії: Хто може отримати і за яких умов

понеділок, 20 травень 2024, 12:25

Багатодітні матері, які виховали п'ятьох або більше дітей до шестирічного віку, можуть отримати дострокову пенсію в 50 років за наявності 15 років страхового стажу. Батьки за тих самих умов можуть претендувати на пенсію в 55 років з 20 роками стажу. Пр...

План не спрацював: Суд визнав ухилянтом ексстудента духовного вишу, який сховався від ТЦК у машині

понеділок, 20 травень 2024, 11:56

Решетилівський районний суд Полтавської області визнав винним колишнього студента духовної колегії в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації і призначив три роки позбавлення волі. Про це повідомляє "Главком" з посиланням на дані су...