Чи допоможуть штрафи пришвидшити мобілізацію: У Раді назвали головну проблему

Штрафи за ухилення від мобілізації покращать ситуацію, але стимулювати чоловіків йти на службу до війська точно не будуть. Таку думку висловив член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони та розвідки Олександр Федієнко в інтерв’ю «Телеграфу».

«Я взагалі вважаю, що механізм зі штрафами точно не буде стимулювати підвищення мобілізації. Тобто, так, він покращить мобілізацію. Та все одно будуть люди, які зможуть заплатити один-два штрафи, а потім все одно заховатися. Треба розуміти, що люди, які не хочуть воювати все одно будуть шукати як ухилятися», – переконаний депутат.

Федієнко вважає, що проблема полягає в іншому. На його думку, історія про мобілізаційну кампанію була інформаційно провалена від самого початку.

«Буцімто, якщо тебе мобілізують – обов’язково вб’ють, а якщо вже вручили повістку – обов’язково відправлять на «нуль», – зазначив він.

Нардеп зауважив, що на передову потрапляє лише 10-15% мобілізованих, а всі інші – займають посади за іншими спеціальностями, які на фронті потрібні не менше, ніж у цивільному житті. Він повідомив, що ЗСУ потребують й звичайних бухгалтерів, економістів, логістів та електриків. До того ж, додав депутат, жодному командиру не вигідно відправляти на нуль немотивованих людей.

Щодо того, чи не з’явиться в Україні постійний потік людей, які будуть сплачувати штрафи за неоновлені дані, Федієнко вважає, що це буде системно. «По-перше, розмір штрафу збільшується. Мова йде про штрафи у розмірі близько 25 тис., близько 50 тис. грн. Не кожен зможе сплачувати такі штрафи, які будуть передбачені. Тож, точно не буде потоку штрафів. По-друге, згідно з Адміністративним кодексом, після певного штрафу людина може бути притягнута до кримінальної відповідальності», – наголосив депутат.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...